Tiental Vitesse deelt dreun uit aan FC Utrecht en boekt volgende zege

12-02-2023 16:23 Laatste update: 16:26

Vitesse heeft in eigen huis een knappe overwinning geboekt op FC Utrecht. De Arnhemmers speelden bijna een helft met een man minder, maar trokken aan het langste eind tegen de Domstedelingen: 2-0.

Marco van Ginkel kon in de eerste thuiswedstrijd sinds zijn terugkeer naar Vitesse direct rekenen op een basisplaats van Phillip Cocu. In een slaapverwekkende eerste helft waarin het tempo ontzettend laag lag, was een gele kaart voor Dominik Oroz het enige noemenswaardige feit.

In de tweede helft ontbrandde het duel wél. Carlens Arcus ging snoeihard door op Sander van der Streek. Op advies van de VAR besloot Jannick van der Laan de Vitesse-rechtsback van het veld te sturen met een rode prent in de 51ste minuut. Ruim tien minuten later kwamen de Arnhemmers, ondanks het ondertal, op voorsprong. Million Manhoef schoot knap raak op aangeven van Bartosz Bialek.

Een gefrustreerde Jens Toornstra pakte in de 84ste minuut op onbeholpen wijze een gele kaart en is daardoor geschorst voor het duel met PSV van volgende week. De Domstedelingen probeerden er nog een slotoffensief uit te persen, maar de pogingen bleken tevergeefs. Topschutter Anastasios Douvikas trof in de slotfase van het duel nog de paal.

In de laatste minuut van de verlenging maakte Maximilian Wittek aan alle onzekerheid een einde: met een bekeken stiftje bepaalde de linksback de eindstand op 2-0 in het voordeel van Vitesse. Vitesse begint steeds beter op stoom te raken in de Eredivisie. Door de volgende zege klimmen de Gelderlanders naar de twaalfde plek. FC Utrecht blijft de nummer zeven.