'Ajax was rond met opvolger Overmars, maar Meijaard veranderde van gedachten'

Ajax was rond met Alex Kroes als opvolger van Marc Overmars, Leen Meijaard niet
28 januari om 07:57

Volgens het Algemeen Dagblad en De Telegraaf leek Ajax in het voorjaar van 2022 een opvolger voor Marc Overmars te hebben gevonden. De Amsterdammers zouden destijds een mondeling akkoord hebben bereikt met Alex Kroes, maar rvc-voorzitter Leen Meijaard veranderde van gedachten.

Kroes is oud-jeugdspeler van Ajax en mede-oprichter van sportmanagementbureau SEG. Tot vorig jaar was hij bovendien eigenaar van Go Ahead Eagles, om later zijn aandelen in die club te verkopen en bij Ajax aan de slag te kunnen gaan. Dat gebeurde echter niet.

'Met zijn grote kennis van de transfermarkt, zijn netwerk en zijn managementervaring, is Kroes in de ogen van Meijaard de perfecte opvolger van Overmars. Ook Danny Blind, op dat moment de officieuze voetbalman, is overtuigd van die keuze. Kroes is jong, intelligent en ambitieus: een deal is nabij', aldus het AD. Desondanks stelde algemeen directeur Edwin van der Sar Alfred Schreuder aan als trainer en informeerde de nieuwe beoogde technisch directeur niet. Kroes bedankte voor de baan in de Johan Cruijff Arena. Van der Sar schoof daarom Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra naar voren als verantwoordelijken voor het technische beleid binnen de club. Dat leidde tot op de dag van vandaag alles behalve tot succes.

Ook De Telegraaf weet te melden dat Kroes niets meer hoorde van Ajax en dat Meijaard de stekker uit de deal trok. Mocht hij bij de recordkampioen aan de slag zijn gegaan, dan was Patrick Kluivert hoogstwaarschijnlijk zijn rechterhand geworden. Kroes ging onlangs aan de slag bij AZ als directeur Internationale Voetbalstrategie. Een nabije samenwerking lijkt daarom ook nu niet in het verschiet in te liggen.