Sprake van sabotage bij Ajax-spelers? 'Je gaat niet expres een bal overschieten'

Wim Kieft, Wesley Sneijder en Andy van der Meijde over Ajax en Alfred Schreuder
28 januari 2023 om 07:12

De analisten van Veronica Offside belandden vrijdagavond in een interessante discussie over de situatie bij Ajax. Zo stelt Andy van der Meijde dat de Ajax-spelers wel eens expres kunnen hebben bijgedragen aan het vertrek van Alfred Schreuder door de wedstrijd te saboteren. Wim Kieft en Wesley Sneijder zijn het daar echter totaal niet mee eens.

Wim Kieft stelde medelijden te hebben met Schreuder na afloop van de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (1-1). "Ik zat te kijken en kreeg ook medelijden met hem. Ik had zoiets van 'wat zal hij blij zijn bij het laatste fluitsignaal, dat hij ontslagen wordt.'" Van der Meijde reageert daarop, stellende dat Schreuder wellicht aan zijn eigen vertrek heeft bijdragen. "Er zijn zoveel spelers weggegaan. Hij stelt elke keer die Bassey op, hij ziet toch ook wel dat het niet loopt? Dan stel je toch gewoon Wijndal op, dan ga je toch gewoon proberen te winnen? Die kan beter voetballen dan Bassey!"

En dan is er uiteraard nog de spelersgroep zelf. Zouden die misschien expres de boel hebben gesaboteerd om zo een vertrek van hun trainer af te dwingen? "Tuurlijk", aldus Van der Meijde. “Bassey speelt en raakt geen pepernoot, dan krijg je gezeik onderling. Als jij niet in een team speelt en je kwaliteiten komen er niet uit, dan komt dat door de trainer. Dat krijgt een eigen leven, en dan je ook denken 'godverdomme, ik speel niet goed, en er is alleen maar gezeik. Ik krijg geen vertrouwen van de trainer.' Dan is het heel moeilijk om je op te peppen voor een wedstrijd."

Kieft is het daar niet mee eens. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat ik dacht 'we gaan nu een wedstrijd expres verliezen zodat die coach wordt ontslagen.' Dan gaat het ook ten koste van jezelf." Wesley Sneijder vult hem aan. "Ik geloof dat ook niet. Je hebt allemaal wel je trots dat je een wedstrijd wil winnen. Ik heb ook wel eens een trainer gehad, die was ik liever kwijt dan rijk. Maar dan ga je niet expres een bal over schieten."