Johan Derksen over Edwin van der Sar en Alfred Schreuder bij Ajax

Derksen over Van der Sar: 'Slapzak eerste klas, trainer in nood heeft er niks aan'

28 januari om 07:41

Johan Derksen zag na het ontslag van Alfred Schreuder zwakzinnigheid bij de bestuurlijke top van Ajax. In het programma Vandaag Inside richt de analist zijn verwijtingen vooral aan het adres van algemeen directeur Edwin van der Sar, die volgens Derksen alles behalve sterk leiderschap toonde tijdens de persconferentie.

Derksen neemt als voorbeeld het leiderschap van Johan Cruijff, die Bayern München wilde imiteren door topvoetballers met uitstraling aan het roer te laten. In Van der Sar ziet hij dat absoluut niet terug. "Van der Sar is geen personality. Als je ziet hoe hij die persconferentie nu doet. Het is een slapzak eerste klas en een trainer in nood heeft niets aan die man. Hoe is het nu mogelijk dat een beursgenoteerd bedrijf zo'n iemand die nog geen persconferentie kan leiden, in dienst heeft?"

De oud-doelman gaf aan niet te hebben overwogen om zelf op te stappen bij Ajax. Volgens Derksen bestaat de bestuurscultuur bij de Amsterdammers sowieso uit 'lichtgewichten'. "Er is toch niet een die het overzicht heeft en die de boel echt leidt. Ze willen allemaal een ding en dat is overleven. Kan Ajax nou gelukkig zijn met Van der Sar? Zo'n boegbeeld. Ze wilden een grote speler met uitstraling. Nou, groot is hij zeker, maar totaal geen uitstraling."

Een eventuele terugkeer van Peter Bosz ligt volgens de analist bovendien niet in de lijn der verwachting. "Want dat is een vriend van Schreuder. Ik denk niet dat hij nu zomaar op die plek gaat zitten."