Alles over Kamaldeen Sulemana, het nieuwe transferdoelwit van PSV

Wie is Sulemana, het ex-doelwit van Ajax dat de vleugels van PSV moet versterken?

25 januari om 17:15
Laatste update: 25 januari om 17:34

Het is twee voor twaalf bij PSV en dat lijken ze zich daar nu maar wat goed te beseffen. Door het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke hebben de Eindhovenaren veel ingeboed op de voorhoede, waardoor de goede resultaten momenteel uitblijven. Volgens L’Équipe en het Eindhovens Dagblad wil PSV daar met Kamaldeen Sulemana verandering in gaan brengen. VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten over het transfertarget van de Eindhovenaren.

Achtergrond: Right to Dream en Nordsjaelland

Kamaldeen Sulemana is een 20-jarige Ghanese speler die momenteel uitkomt voor Stade Rennes in de Ligue 1. De aanvaller groeide op in het Afrikaanse Ghana, waar hij de 'Right to Dream' academie doorliep, het opleidingsinstituut waar ook Ajax-middenvelder Mohammed Kudus en voormalig AZ-aanvaller Kamal Sowah speelden.

In 2020 werd Sulemana klaar geacht om de overstap naar Europa te maken. Nordsjaelland was de club die hem destijds op zeventienjarige leeftijd oppikte. Dat de linksbuiten naar de club uit Denemarken verkaste, was geen verrassing. De zowel 'Right to Dream' als Nordsjaelland valt onder de Mansour Group, een Egyptisch bedrijf dat zijn geld middels deze clubs in het voetbal investeert.

Ondanks Ajax-interesse naar de Ligue 1

Nadat Sulemana één seizoen lang furore had gemaakt in Denemarken, leek het er lang op dat hij hetzelfde pad zou gaan bewandelen als Kudus. Ajax had de linksbuiten op de korrel en er werd zelfs al gesproken van een kant en klare deal, maar op het laatste moment koos de Ghanees ervoor om zijn carrière pad in Frankrijk te gaan vervolgen.

Stade Rennes besloot met zeventien miljoen euro flink in de buidel te tasen voor Sulemana, maar tot nog toe heeft dat bedrag zich nog niet uitbetaald. In zijn eerste seizoen speelde de Ghanees twintig wedstrijden voor zijn nieuwe club, waarin hij vijf keer tot scoren kwam. In de huidige voetbaljaargang kwam hij dertien keer in actie voor Rennes, maar slechts twee keer mocht hij het vanaf minuut één laten zien. Met Jeremy Doku, Amine Gouiri en Desire Doue is de concurrentie dan ook groot voor Sulemana, waardoor PSV zijn kans schoon ziet.

Interlandcarrière: WK-ervaring met Ghana

Ook in de nationale ploeg van Ghana heeft Sulemana al de nodige interlands op zijn naam staan. De Ghanees international kwam tot nu toe tot vijftien interlands en behoorde ook tot de selectie tijdens het WK in Qatar. In de groep met Uruguay, Zuid-Korea en Portugal kwam hij in twee wedstrijden in actie, telkens als invaller.

Wat is de huidige status?

Aangezien Gakpo en Madueke Eindhoven beiden hebben verlaten voor een avontuur in de Premier League, is PSV momenteel vleugellam. Met Sulemana hopen de Eindhovenaren in ieder geval één van hun flanken van de nodige snelheid en individuele actie te voorzien, een rol die de Ghanees prima zou kunnen vertolken. Na Fábio Silva zou hij de tweede winterversterking van de Brabanders moeten worden.