Nieuws

Omstreden Afrikaanse arbiter bergt fluit definitief op na deelname aan WK in Qatar

Omstreden Afrikaanse arbiter bergt fluit definitief op na deelname aan WK in Qatar

23-12-2022 12:59

Janny Sikazwe bergt zijn fluit definitief op. De Afrikaanse arbiter heeft te kennen gegeven met scheidsrechterspensioen te gaan. De Zambiaan zal vooral herinnerd worden door een opzienbarend moment tijdens de Afrika Cup.

In het duel tussen Tunesië en Mali eerder dit jaar zorgde Sikazwe voor verbazing door vijf minuten voordat de negentig minuten verstreken waren af te fluiten. Daarmee haalde hij de woede op zijn hals van alles en iedereen bij Tunesië, waarop hij nog even door liet spelen. Vervolgens floot Sikazwe opnieuw te vroeg af: vijftien seconde voor het officiële einde vond hij het welletjes geweest.

In het bondskantoor van Zabia lichtte Sikazwe (43) zijn afscheid toe. Daarin gaf hij aan dat de Afrika Cup-wedstrijd zijn slechtste wedstrijd ooit was. Hij weet zijn wanprestatie destijds aan een zonnesteek. Die lezing herhaalde hij vrijdagochtend andermaal. "Het was de slechtste wedstrijd uit mijn carrière, maar ik had wel dood kunnen zijn", zegt hij.

Vervolgens had Sikazwe lovende woorden voor zichzelf in petto. "Ik ben de meest succesvolle scheidsrechter uit de historie van ons land." Op het WK floot de Zambiaan één wedstrijd: het duel tussen België en Canada (1-0). Het bleek zijn laatste wedstrijd als scheidsrechter.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!