Breaking news

De Jong blikt terug op vertrek: Als ik Gakpo had verkocht, zat ik nog bij PSV

De Jong blikt terug op vertrek: "Als ik Gakpo had verkocht, zat ik nog bij PSV"

21-12-2022 07:15
1

John de Jong heeft voor het eerst teruggeblikt op zijn vertrek bij PSV in gesprek met Voetbal International. De voormalig technisch directeur verliet de Eindhovenaren nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Volgens De Jong kwam alles in een stroomversnelling na de nederlaag tegen Rangers FC in het voorportaal van de Champions League en het niet verkopen van sterspeler Cody Gakpo.

In de laatste week van de zomerse transferwindow werd het vertrouwen door de rvc opgezegd in bestuurder. De Jong doorbreekt nu na een radiostilte van maanden het stilzwijgen. "Aan het begin van de transferwindow loste ik moeilijke dossiers op als die van Bruma, Timo Baumgartl, Maxi Romero, Ritsu Doan en Mario Götze", blikt de voormalig PSV'er terug bij het weekblad. "Daar kreeg ik de complimenten voor, temeer omdat zo de salarissen en afschrijvingen naar beneden gingen."

Aan de andere kant werden Walter Benítez, Xavi Simons, Luuk de Jong en Guus Til binnengehaald. "Goede spelers. We gaven maar heel weinig uit. Kortom, iedereen was tevreden. Daarnaast leek een transfer van Cody Gakpo naar Manchester United in de maak. Ik wilde hem heel graag behouden, maar wist ook dat we hem bij bepaalde bedragen moesten laten gaan."

Belletje na Rangers-uit

Kantelpunt was de nederlaag tegen Rangers FC en de daarbij gepaard gaande uitschakeling voor het miljardenbal. "De dag na de 2-2 werd ik gebeld en kreeg ik te horen dat Manchester United wilde doorpakken voor Gakpo. We gaven aan wat we wilden en ook dat we Cody in de thuiswedstrijd tegen Rangers nog nodig hadden. Dat kon. We verloren vervolgens van Rangers thuis en United ging niet voor Gakpo, maar voor Antony."

Dat United voor de Ajacied koos, typeert volgens De Jong 'de emotie' van de rvc. "We haalden de Champions League niet en ze zagen een miljoenentransfer niet doorgaan. We liepen in hun ogen dus tientallen miljoenen euro’s mis die we hard nodig hadden." Uiteindelijk kwamen er nog wel biedingen voor Gakpo van Leeds United en Southampton, maar vond De Jong de geboden bedragen te laag.

'Hij wilde per se een verkoop van Gakpo'

"Met Ton van Veen, de financiële man in de rvc, wilde per se een verkoop", vervolgt hij tegenover VI. "Hij wilde nu de financiële zekerheid hebben van een plus in het huidige boekjaar. Hij wilde in mijn ogen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele rode cijfers. Robert van der Wallen zat er een beetje tussenin."

Uiteindelijk begon het balletje te rollen nadat ook een bod van Chelsea op Ibrahim Sangaré werd afgewezen. "Marcel (Brands, red.) zei me vlak voor het overleg dat de rvc unaniem het vertrouwen in me had opgezegd. Maar Marcel vertelde me ook dat hij de rvc had gevraagd of ze het vertrouwen in mij ook hadden opgezegd als Cody Gakpo wél was verkocht. Dan hadden ze dat niet gedaan, kreeg hij van de rvc te horen. Als ik Gakpo had verkocht, had ik nog bij PSV gezeten."