Breaking news

In de sterren geschreven: Argentinië wint WK na finale waar werkelijk álles in zat

18-12-2022 18:53 Laatste update: 19:03
1

Na een werkelijk waar zinderende finale mag Argentinië zich de wereldkampioen noemen van het WK in Qatar. Met strafschoppen, twee goals van Lionel Messi, drie goals van Kylian Mbappé, verlenging en strafschoppen was het een wedstrijd die nooit vergeten gaat worden.

Nadat de volksliederen hadden geklonken trapte Antoine Griezmann af voor de 22e WK-finale. De Argentijnen begonnen de wedstrijd zoals de fans tijdens het volkslied al lieten zien: vol vuur. Na enkele minuten verscheen Julian Álvarez dan ook al alleen voor Hugo Lloris, maar dat deed hij vanuit buitenspelpositie. Door het vurige begin van de Zuid-Amerikanen leken de Fransen wat lam geslagen. Dat leek er ook daadwerkelijk op, toen Lloris werd geraakt door Lionel Messi. Na enkele verzorging kon de Franse recordinternational gewoon door.

De voorsprong van Argentinië hing de gehele eerste helft in de lucht, en na ruim twintig minuten was dat dan ook erg dichtbij. Na een goede aanval bereikte Rodrigo De Paul zijn vriend Messi net niet, waarna Ángel Di Maria de bal overjaagde met zijn verkeerde voet. Even later kreeg La Albiceleste de ultieme mogelijkheid: Ousmane Dembélé haakte Di Maria in de zestien, waarna Messi zijn moment pakte vanaf de stip: 1-0.

Niet veel later werd het allemaal nog een stukje mooier voor de Argentijnen. Na slordig balverlies op het Franse middenveld was het Messi die Álvarez wegstak. De spits van Manchester City bediende vervolgens Di Maria, die rustig bleef voor de goal en de Argentijnse marge verdubbelde: 2-0. Vlak voor rust had Didier Deschamps genoeg gezien. De Franse bondscoach besloot om zijn guillotine tevoorschijn te halen en de kop van Dembélé en Olivier Giroud eraf te halen. Het duo mocht naar de kant en werd vervangen door Marcus Thuram en Randal Kolo Muani.

Frankrijk begon ietsje beter aan de tweede helft, maar tot grote kansen leidde dat in eerste instantie nog niet. Toch waren het de Argentijnen die de kansen kregen. Eerste pakte Lloris een bal van Álvarez in de korte hoek. Enkele minuten later werd Messi net niet gevonden na een goede actie van Di Maria.

Na tachtig minuten voetballen gebeurde er iets ongelofelijks. Les Bleus kregen een strafschop na vasthouden van Nicolás Otamendi, waarna Kyllian Mbappé onberispelijk binnenschoot. Na de korte Franse feestvreugde kwam daar één minuut later nog een tikkeltje bovenop: Mbappé schoot verwoestend hard binnen na een goede pass van Thuram. Na dat moment zette de Fransen nog een keer stevig aan, maar voor het eind van de reguliere speeltijd werd er niet meer gescoord. Ook een schot van Messi in de 97e minuut ging er niet in voor de Argentijnen.

In de eerste helft van de verlenging werd al snel duidelijk dat de tank nagenoeg leeg was bij beide landen. Grote kansen kwamen er niet, en met nieuwe krachten aan beide zijden werd er vooral gekozen voor het verdedigen van de gelijke stand. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft van de verlenging kreeg Argentinië nog twee grote mogelijkheden: Lautaro Martínez verscheen tot twee keer toe alleen voor Lloris, maar kon niet binnenwerken.

In de tweede helft van de verlenging gebeurde dan toch echt wat eigenlijk al in de sterren geschreven stond. Na een counter van Argentinië was het Messi die het beslissende tikje gaf na een losgelaten bal van Lloris: 3-2. Even later waren het dan toch wéér de Fransen die langszij kwamen. Na een handsbal van Gonzalo Montiel was het Mbappé die zijn hattrick bezegelde: 3-3. Vlak voor het verstrijken van de blessuretijd onstonden er nog een aantal reuzemogelijkheden. Zowel Martínez als Kolo Muani kregen de bal alleen niet achter de doelmannen.

Na strafschoppen was Argentinië uiteindelijk het land dat aan het langste eind trok. Namens de Fransen misten Kinsley Coman en Aurélien Tchouaméni hun strafschoppen, waardoor Messi en co. de wereldbeker sinds lange tijd weer eens mogen liften.