Nieuws

Wie is bondscoach Walid Regragui? De inspiratie achter het Marokkaanse succes

Wie is bondscoach Walid Regragui? De inspiratie achter het Marokkaanse succes

25 januari - 16:30 Laatste update: 18:30

Al jaren gaat het voor de wind met de Marokkaanse ploeg. Ze behaalden de vierde plek op het WK en zijn op de Afrika Cup door naar de volgende ronde.  De Leeuwen van de Atlas trekken ten strijde met gedisciplineerd defensief spel om hun opponenten vervolgens in de omschakeling pijn te kunnen doen. De grondlegger van deze methode is Walid Regragui, maar wie is deze succesvolle bondscoach eigenlijk? VoetbalNieuws neemt hem onder de loep.

Profcarrière: een verloren Marokkaanse finale

De inmiddels 47-jarige Regragui heeft naast zijn trainersloopbaan ook een carrière als profvoetballer achter de rug. De Marokkaan was een rechtsback die het overgrote deel van zijn loopbaan in Frankrijk speelde. Dat deed hij achtereenvolgens bij Racing Paris, Toulouse FC, AC Ajaccio, Dijon en Grenoble, waar hij bij laatstgenoemde club samenspeelde met Olivier Giroud. Tussendoor ging hij één Spaans avontuur aan, bij Racing Santander waar hij twee seizoenen speelde. Regragui sloot zijn carrière af in zijn geboorteland, bij Mogreb Tétouan.

Naast het clubvoetbal was Regragui ook voor zijn land actief. In totaal speelde hij zo’n 45 interlands voor het Marokkaanse elftal, waar hij twee Afrika Cups mee speelde. Het hoogtepunt in zijn interlandcarrière is ongetwijfeld het bereiken van de finale van dat toernooi tegen Tunesië in 2004. Helaas voor de Leeuwen van de Atlas ging die wedstrijd met 2-1 verloren, maar op 22 minuten na speelde Regragui alles tijdens dat toernooi.

Trainersloopbaan

Vijf jaar nadat Regragui zijn schoenen aan de wilgen hing, begon hij zijn carrière als trainer bij het Marokkaanse FUS Rabat. Daar bleef de toen nog onervaren trainer gelijk een periode van vijf jaar aan, waarna hij werd opgepikt door het Qatarese Al-Duhail SC. Zijn periode als trainer in het Midden-Oosten duurde slechts een jaar, waarna hij weer terugkeerde in zijn thuisland als trainer van de Marokkaanse topclub Wydad AC Casablanca. Met die club boekte Regragui zijn grootste succes: het winnen van de CAF Champions League, de Afrikaanse versie van de UEFA Champions League. Dat succes ontging ook de Marokkaanse voetbalbond niet, waardoor hij in de zomer van 2022 werd aangesteld als bondscoach van het Marokkaanse nationale voetbalelftal.

Orde herstellen bij de Leeuwen van de Atlas

Regragui kwam binnen als 'de Marokkaanse Guardiola' en volgde Vahid Halilhodzic op, de bondscoach die de verhoudingen in de selectie op scherp had gezet. Onder het bewind van de Bosniër stelden sterspelers als Hakim Ziyech (Chelsea), Noussair Mazraoui (Bayern München) en Amine Harit (Olympique Marseille) stellig dat ze niet meer voor het Marokkaanse elftal zouden uitkomen wanneer Halilhodzic daar de leiding over zou hebben.

Aan Regragui gelijk de belangrijke taak om alle Marokkaanse neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat lukte al snel. Zowel Ziyech, Mazraoui als Harit keerden terug in de selectie, waarna plaatsing voor het WK in Qatar nog moest worden bewerkstelligd. Dat lukte uiteindelijk door DR Congo in een tweeluik te verslaan, waarin Tarik Tissoudali met twee belangrijke doelpunten de grote man was voor de Leeuwen van de Atlas. De in Amsterdam geboren aanvaller moest het WK alleen aan zich voorbij laten gaan omdat hij kort daarna zijn kruisband scheurde.

Het WK-succes

Onder leiding van Regragui komt er een Marokko voor de dag dat we normaal gesproken niet zo kennen. Waar het Afrikaanse land normaal gesproken bekend staat om zijn individuele voetbalkwaliteit, heeft de Marokkaanse Guardiola een hecht team weten te smeden waarin iedereen zijn plek kent en voor elke meter vecht. Door die spelopvatting werd halve finalist Kroatië in de groepsfase op 0-0 gehouden en werden zowel België (0-2) als Canada (2-1) verslagen.

In de knock-out fase gingen de Marokkanen vrolijk verder. In de achtste finale was het Spanje dat zich niet door de laatste linie wist te wurmen waarin Achraf Hakimi, Nayef Aguerd, Romain Saïss, Noussair Mazraoui, doelman Bono en controlerende middenvelder Sofyan Amrabat soeverein overeind bleven. In de kwartfinale was het vervolgens Portugal dat zich stuk beet op de Marokkaanse succesformule. In de halve finale van het toernooi bleek Frankrijk te sterk voor de Marokkanen. Uiteindelijk behaalden ze nog wel de derde plek door Kroatië in de troostfinale te verslaan. 

Afrika Cup

Op de Afrika Cup 2024 gingen de Atlas Leeuwen voortvarend van start door met 3-0 van Tanzania te winnen. In de tweede groepswedstrijd verliep het wat stroever voor Marokko. Tegen Congo werd met 1-1 gelijkgespeeld en Regragui werd na deze wedstrijd geschorst. De trainer zou Mbemba racisctisch hebben bejegend bij een opstootje langs de zijlijn. Voor zijn aandeel in de schermutselingen besloot de Afrikaanse voetbalbond Regragui voor vier wedstrijden te schorsen, waarvan twee voorwaardelijk. Zonder de trainer op de bank won Marokko van Zambia met 1-0. Het team kwalificeerde zich daarmee voor de volgende ronde van de Afrika Cup.