Van NAC-debuut naar spelen tegen Messi: 'Hij is 1.70, maar voelde me kop kleiner'

8 december om 16:00
Laatste update: 8 december om 16:10

  Zelfs voor een aantal spelers van het Nederlands elftal is het vrijdag de eerste keer dat ze tegen het Argentinië van Lionel Messi spelen. Een hele beleving, zo vertelt Richelor Sprangers, die op 20-jarige leeftijd ineens tegenover de Argentijnse grootheid stond tijdens een vriendschappelijke interland met Haïti.

  Sprangers, die op dat moment net zijn debuut had gemaakt in de hoofdmacht bij NAC, werd in de zomer van 2018 geselecteerd voor Haïti. De spits speelde in totaal drie interlands en mocht onder andere meedoen in de wedstrijden tegen Japan en Argentinië, twee ploegen die op dat moment in voorbereiding waren voor het WK dat enkele weken later plaats zou vinden in Rusland.

  "We wisten dat ze in voorbereiding waren en dus met een zo sterk mogelijk elftal voor de dag zouden komen", begint Sprangers, die zich de wedstrijd tegen Argentinië nog als de dag van gisteren kan herinneren. "We hadden ons heel relaxed omgekleed en kwamen op het veld toen de selectie van Argentinië ineens op het beeldscherm verscheen, en ja hoor: daar was de grote meneer. Sterren als Aguero, Dybala en Higuain kwamen allemaal één voor één op beeld, maar toen Messi op het scherm verscheen werd al snel duidelijk dat hij een soort god is daar."

  Haïti trad op dat moment aan in een volgeladen Bombonera, het stadion waar de Argentijnen hun interlands spelen. Sprangers moest in eerste instantie genoegen nemen met een plek op de bank, maar met nog een kwartier te spelen kreeg hij zijn moment: hij viel in. "Ik had eigenlijk een blessure maar ja, het was zo’n grote wedstrijd", aldus de spits, die in zijn eerste actie gelijk Messi trof. "Ik viel eigenlijk in als rechtsbuiten maar stond op dat moment even rechtsback. Toen zag ik hem aankomen. Hij sneed naar binnen, passeerde vier spelers van ons en kwam op mij af, als laatste redmiddel van mijn team als het ware. De zweetdruppels stonden op mijn voorhoofd, je ziet zo veel video’s van hem en dan denk je shit: nou gaat het gebeuren. Gelukkig hield ik me op dat moment staande en kon hij niet schieten."

  Niet aanraken

  Aangezien Argentinië volop in de voorbereiding op het toernooi in Rusland zat, kregen de spelers van Haïti voorafgaand aan het duel een instructie. "Het was vrij snel duidelijk dat je de spelers van Argentinië niet moest aanraken. Die jongens gaan straks een WK spelen en willen hier heelhuids weg. Duw ze niet, trek niet aan ze en maak er een zo vriendelijk mogelijke wedstrijd van. Doe je dat niet, dan kom je in de problemen", aldus Sprangers, die nadat hij dat in zich had opgenomen nog een laatste instructie voorgeschoteld kreeg. "Verder moesten we lekker genieten."

  'Hij is 1.70, maar ik voelde me bijna letterlijk een kop kleiner'

  Na de wedstrijd barstte de gekte rondom Messi volledig los. "Ook al stond hij rondom twintig duizend fotografen en camera’s, ik kon er nog net bij om hem een hand te geven", vervolgt de spits, die onder de indruk was. "Je geeft een hand aan iemand van 1.70, maar ik voelde me bijna letterlijk een kop kleiner. Die aura die hij om zich heen heeft, dat bestaat echt. De mens, de uitstraling die die man heeft, dat vergeet ik nooit meer."

  Na dat moment vloog de selectie van Haïti als gekken op de kleedkamer van de Zuid-Europeanen af, waar Messi toen nog niet was. Toen de spelers 'als een stel pannenkoeken' op de deur van de kleedkamer aan het bonken waren, kwam de nummer tien ineens de trap op lopen. "Hij had net alle interviews gedaan, de fotografen en cameraploegen van zich afgeschud en toen zag hij ons ook nog eens staan. Voor hem is de kleedkamer een rustmoment en dan staan daar ineens een hoop spelers die nog iets van je willen", aldus de 24-jarige aanvaller, die op dat moment zijn beeld van de persoonlijkheid van Messi vormde. "Toen moest hij gewoon lachen. Dat laat aan mij persoonlijk zien dat hij een prachtpersoon is. Daar heb ik grotendeels van genoten."

  Amateurvoetbal

  Ondanks dat Sprangers bij NAC, Helmond Sport en Telstar heeft gespeeld, maakt hij momenteel zijn minuten in de eerste klasse amateurs, bij het Brabantse SC Kruisland. "De ervaring is mooi geweest maar ik merkte dat ik liever op mijn 23e wilde stoppen met profvoetbal dan op mijn 28e. Al met al ben ik blij met de carrière die ik heb gehad, ben ik me aan het opwerken bij stichting Opendoor in Roosendaal en voetbal ik lekker bij Kruisland. Het klinkt gek, maar dit is de leukste periode uit mijn leven qua voetbal."