VN One to Watch: Preciado imponeert op rechtsback bij Ecuador en gaf al een assist

25 november om 11:00
Laatste update: 25 november om 11:00

In de rubriek One to Watch legt VoetbalNieuws een voor ons minder bekende speler onder het vergrootglas waar Oranje voor moet uitkijken. De ploeg van Louis van Gaal neemt het vrijdag tegen Ecuador op en kan met een overwinning zeer goede zaken doen. Rechtsback Ángelo Preciado is echter een stille kracht van de Zuid-Amerikaanse ploeg.

Ángelo Smit Preciado Quiñónez werd op 18 februari 1998 geboren in de kanton Shushufindi in Ecuador. De rechtsback brak door bij CD América de Quito in de hoofdstad van het land. Op zeventienjarige leeftijd vertrok de speler naar topclub Independiente, waar hij medio 2018 zijn eerste landstitel won van Ecuador. 

Na een goede indruk te hebben gemaakt in Ecuador, raakte KRC Genk zeer geïnteresseerd in de rechtsback en werd een akkoord bereikt met de Ecuadoriaanse club. Preciado vertrok in december 2020 uit Zuid-Amerika en meldde zich op Belgische bodem. KRC Genk betaalde destijds ruim drie miljoen euro voor de vlotte back.

Preciado is sinds 2018 aanwezig bij de nationale ploeg van Ecuador en maakte zijn debuut uitgerekend in een oefeninterland tegen Qatar. Vier jaar en 23 interlands later stond de rechtsback weer tegenover de Golfstaat op de openingswedstrijd van het WK. Preciado was met een assist op de tweede treffer van Enner Valencia belangrijk in de wedstrijd, die met 2-0 door Ecuador werd gewonnen. Oranje staat vrijdag tegenover Ecuador.

VoetbalNieuws sprak met Zuid-Amerika kenner David Endt en die heeft hoge verwachtingen voor Preciado. "Je hebt rechtsachter Preciado, die vind ik heel interessant. Hij heeft technische kwaliteiten, snelheid, drang naar voren en verdedigende capaciteiten", liet Endt weten, die Genk prijst voor de oplettendheid in 2020. "Daar hebben ze goed opgelet want ik dacht: nou dat zou er ook eentje kunnen zijn voor Ajax. Hij is een van de meest veelbelovende spelers van Zuid-Amerika."

Preciado speelde dit seizoen negen duels voor KRC Genk, dat op eenzame hoogte de koppositie in handen heeft in de Jupiler Pro League en tien punten losstaat van de concurrentie. De rechtsback was daarin goed voor één assist, maar heeft dat getal dus al weten te evenaren op het WK na de eerste groepswedstrijd.