Interview

Ecuador-kenner Endt wijst op Oranje-gevaar: 'Dat zou er een voor Ajax kunnen zijn'

Ecuador-kenner Endt wijst op Oranje-gevaar: 'Dat zou er een voor Ajax kunnen zijn'

24-11-2022 10:00 Laatste update: 10:06
1

Yannick Sonnemans

Na de overwinning tegen Senegal maakt het Nederlands elftal zich op voor zijn volgende WK-kluif: Ecuador, het Zuid-Amerikaanse land dat zich als nummer vier van het continent plaatste voor het mondiale eindtoernooi. Wat staat Oranje vrijdag eigenlijk te wachten? VoetbalNieuws sprak met Zuid-Amerikaans voetbalkenner en voormalig Ajax-teammanager David Endt.

Na Argentinië, Brazilië en Uruguay plaatste Ecuador zich als vierde Zuid-Amerikaans land voor het WK in Qatar. Dat ging volgens Endt niet zonder slag of stoot, gezien de wedstrijden die het land tijdens de kwalificatiereeks speelde. "Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden zag je dat elke wedstrijd er voor ze toe deed, dat waren allemaal veldslagen. Ze spelen met trots die gekoppeld is aan hun land, dat zijn van die extra mentale factoren die het verschil kunnen maken. Kijk ook eens wie ze achter zich hebben gelaten: Colombia, Chili en Peru. Dat zijn landen die ook internationaal altijd wel aan de weg getimmerd hebben."

Volgens de voormalig teammanager van Ajax kunnen we Ecuador tot op zeker hoogte vergelijken met Senegal, de laatste tegenstander van het Nederlands elftal. "Ik denk dat ze elkaar qua kracht niet veel ontlopen. Senegal heeft veel spelers die actief zijn in internationale competities, maar dat geldt ook voor Ecuador. Dat zijn allemaal spelers met een grote potentie die goed getraind zijn", aldus Endt, die veel potentie ziet in de 'jonge' ploeg van bondscoach Alvaro Aflaro. "De gemiddelde leeftijd van die gasten is rond de 24 of 25 jaar, dat zegt iets over de voetbaltoekomst voor het land."

Wie springt er volgens Endt in het oog bij Ecuador?

In het elftal van Ecuador zitten volgens Endt goede en bekende spelers als Enner Valencia (Fenerbahçe), Moisés Caicedeo (Brighton & Hove Albion) en Piero Hincapié (Bayer Leverkusen), maar hij wijst met Ángelo Preciado een ander Oranje-gevaar aan. "Je hebt rechtsachter Preciado, die vind ik heel interessant. Hij heeft technische kwaliteiten, snelheid, drang naar voren en verdedigende capaciteiten", aldus de kenner, die in hem zelfs een Ajax-speler ziet. "Hij speelt nu bij - let op - KRC Genk in België. Daar hebben ze goed opgelet want ik dacht nou dat zou er ook eentje kunnen zijn voor Ajax. Hij is een van de meest veelbelovende spelers van Zuid-Amerika."

Hoe moet Oranje zich wapenen tegen Ecuador?

Endt keek ook met veel belangstelling naar de wedstrijd tegen Senegal, waarin ook hij één Oranje-dissonant zag: Matthijs de Ligt. "Die viel me behoorlijk tegen. Het leek af en toe alsof hij op het ijs stond en dat vond ik schrijnend om te zien. Zijn wendbaarheid leek matig en dat is tegen vrij beweeglijke spelers - die je ook bij Ecuador hebt - een zwaktebod", aldus de commentator, die wel weet wie hij op zou stellen tegen Ecuador.

"Ik zou Timbertje erin zetten om de snelheid en ook het technisch vermogen wat op te schroeven. Onderschat ze (Ecuador, red.) echt niet, want er zitten een paar goede spelers bij", vervolgt Endt, die met Timber voor meer zekerheid kiest in rechterzone van de verdediging om de linkerkant van Ecuador onschadelijk te maken. "Net Estupiñán, dat is ook zo’n speler. Hij is linksachter, kan afstanden afleggen en heeft technisch vermogen. Ibarra maakt veel ruimte voor hem, zij wisselen elkaar goed af. En dan met die wisselwerking van Valencia en Estrada voorin. Dat is gevaarljk, let maar op", besluit Endt. 

De wedstrijd tussen Nederland en Ecuador wordt vrijdag gespeelt. De ploegen trappen om 17.00 Nederlandse tijd af voor de tweede groepswedstrijd van het WK. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!