Nieuws

VN One to Watch: Senegalezen hopen op bevlieging van Dia na wegvallen Mané

VN One to Watch: Senegalezen hopen op bevlieging van Dia na wegvallen Mané

21-11-2022 06:30 Laatste update: 24-11-2022 19:02
3 Reacties

Tyvar Meindert

In de rubriek One to Watch legt VoetbalNieuws een voor ons minder bekende speler onder het vergrootglas waar Oranje voor moet uitkijken. Senegal is maandag de eerste tegenstander van Nederland en daar zal met veel interesse worden uitgekeken naar Boulaye Dia. De spits van Villarreal CF, die op huurbasis voor het Italiaanse Salernitana uitkomt, pikt meer dan eens zijn doelpuntje mee bij de Serie A-middenmoter. 

Boulaye Dia werd op 16 november 1996 geboren in het Franse Oyonnax, maar draagt de Senegalese nationaliteit. De spits begon laat aan zijn professionele carrière en brak op 21-jarige leeftijd door bij het Franse Jura Sud Foot, dat op het vierde niveau in Frankrijk actief is. Dia wist in het seizoen 2017-2018 vijftien keer te scoren in 21 duels en verdiende daarmee een overstap naar Stade de Reims. Dia deed het naar behoren bij de Franse club en werd in 2020 de eerste speler van Reims die een hattrick wist te maken sinds 1978, in het duel met Montpellier.

De cijfers van Dia bleven ook buiten de grenzen niet onopgemerkt en dat leidde in 2021 tot een overstap naar Villarreal CF. Het debuut bij de Spaanse club was niet tegen de minste tegenstander: de Senegalees debuteerde in de UEFA Super Cup tegen Chelsea FC en maakte een goede indruk. Dia speelt dit seizoen op huurbasis bij Salernitana, waar hij na veertien duels op zes doelpunten en twee assists staat.

Dia is een echte fox in the box en kan met zijn explosiviteit en doelgerichtheid veel schade aanrichten in het strafschopgebied van de tegenstander. Met het wegvallen van Sadio Mané zullen in Senegal alle ogen gericht zijn op de spits, die het naar behoren doet in de Serie A. De Senegalees is ook niet te beroerd om terug te zakken, zichzelf aanspeelbaar te stellen en een splijtende pass te geven op de vleugelspelers. Dia kwam al negentien keer uit voor de nationale ploeg van Senegal en wist daarin twee keer te scoren. Het tegenvallende moyenne voor zijn land zal alleen maar voor meer motivatie zorgen bij de spits.

Oranje staat maandag tegenover Senegal en zal een goed resultaat willen neerzetten, gezien de ploeg van Louis van Gaal maar drie wedstrijden de tijd heeft om zich te plaatsen voor de achtste finales. Op het WK zijn naast Senegal nog vier andere Afrikaanse landen actief: ook Marokko, Kameroen, Ghana en Tunesië wisten zich van een plekje te verzekeren bij de laatste 32 landen. Senegal mag zeker niet onderschat worden: de ploeg won in februari van dit jaar nog de Afrika Cup en schakelde onder meer Egypte uit in de knock-outfase van de WK-kwalificaties.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!