Nieuws

KNVB steunt onder voorwaarden herverkiezing FIFA-voorzitter Infantino

KNVB steunt onder voorwaarden herverkiezing FIFA-voorzitter Infantino

16-11-2022 19:46
3

De KNVB heeft de eventuele herverkiezing van FIFA-voorzitter Gianni Infantino gesteund. De Nederlandse voetbalbond stelt daar wel voorwaarden aan. Zo wil het onder meer dat criteria betreffende mensenrechten nog beter worden vastgesteld bij de toewijzing van grote toernooien, zoals het WK.

"De belangrijkste voorwaarde is dat de FIFA de mensenrechtencriteria nog beter verankert in de toewijzing van toekomstige eindtoernooien", aldus Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, tegen het ANP. NU.nl citeert de uitspraak. "Een andere voorwaarde is dat we graag een goede samenwerking zien tussen de FIFA en de UEFA, bijvoorbeeld voor de internationale speelkalender. We hebben via de UEFA de bevestiging ontvangen dat hiervoor op belangrijke onderwerpen overeenstemming is bereikt voor de komende jaren."

De KNVB stuurde woensdag samen met de voetbalbonden van België, Wales, Zweden en Engeland een brief naar Infantino. Daarin maakten zij hun standpunten duidelijk. Op het FIFA-congres van 16 maart 2023 in Rwanda wordt uiteindelijk gestemd. Infantino (52) is sinds 2016 de voorzitter van de FIFA. Hij volgde Sepp Blatter op, die onder meer verantwoordelijk is voor een groot omkoopschandaal en de toewijzing van Qatar aan het huidige WK.