PSV moet verder in Conference League na verlies in Baskenland

09-12-2021 20:40 Laatste update: 13-01-2022 17:56

PSV daalt na de winterstop af naar de Conference League. De Eindhovenaren verloren op bezoek bij Real Sociedad met 3-0 en zijn daardoor uitgeschakeld in de Europa League.

Vooraf was duidelijk wat voor de Eindhovenaren op het spel stond: er moest gelijkgespeeld of gewonnen worden in San Sebastián om te overwinteren in de Europa League. Een verlies zou een derde plaats betekenen en een plek in de Conference League. In de openingsfase was de eerste grote kans voor de thuisploeg. Joël Drommel wist met een knappe redding Alexander Isak van scoren af te houden. Na twintig minuten kwam PSV tot de eerste mogelijkheid via Phillipp Mwene. Zijn indraaiende inzet was een prooi voor Real Sociedad-doelman Álex Remiro.

Niet veel later had Armindo Bruma pech in de afronding. Een geweldige pegel van buiten het strafschopgebied ging via de lat over. In een open wedstrijd was Robin Le Normand namens de thuisploeg dicht bij de openingstreffer, maar opnieuw bleek Drommel een sta-in-de-weg. Vlak voor rust ging de bal op de stip na een ongelukkig handsbal van Mwene. Op een inzet van Adnan Januzaj gooide de PSV'er zijn lichaam voor de bal en belandde de bal op zijn hand. Mikel Oyarzabal pakte het buitenkansje overtuigend uit en zette de Basken op een 1-0 voorsprong.

Aan het begin van de tweede helft hadden de Brabanders moeite om tot kansen te komen in San Sebastián. Met het inbrengen van Carlos Vinícius en Noni Madueke probeerde trainer Roger Schmidt aanvallend het heft in handen te nemen. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Na zeer knullig balverlies van Érick Gutiérrez was het een koud kunstje voor Oyarzabal om de 2-0 aan te tekenen.

Vijf minuten na de invalbeurt van Madueke verliet hij alweer het veld. Met een hamstringblessure droop de Engelsman af. Ibrahim Sangaré kreeg tot overmaat van ramp in de 75e minuut zijn tweede gele kaart, wegens een slaande beweging. De Ivoriaan, die zich in de afgelopen maanden ontpopte tot sterkhouder op het middenveld, pakte al zijn tweede rode prent van de groepsfase.

In het restant van de wedstrijd maakte PSV een gefrustreerde indruk. Tot een slotoffensief wist het tiental van Schmidt niet meer te komen. Alexander Sørloth strooide tot slot nog extra zout in de wonden door met een prachtige treffer de 3-0 voor zijn rekening te nemen. Door de nederlaag eindigt PSV op de derde plaats in de poule. Na de winterstop gaan de Eindhovenaren verder in de Conference League. Daarin wacht een tussenronde met één van de nummers twee uit Europa's derde clubtoernooi.