Blind stijgt weer een plek: de tien Oranje-internationals met meeste interlands

Dit zijn de top tien internationals in Oranje
7 juni om 10:30
Laatste update: 9 juni om 08:20

Daley Blind speelde donderdagavond zijn 107e interland voor het Nederlands elftal tegen Canada. De linksback is daarmee Giovanni van Bronckhorst gepasseerd op de lijst met meeste Oranje-caps. VoetbalNieuws.nl zet de top tien internationals voor je op een rij!

1. Wesley Sneijder – 134 interlands

De absolute recordinternational is nog altijd Wesley Sneijder. De voormalig middenvelder loste Van der Sar af in 2018 en draagt de titel nog altijd met veel trots. Met Sneijder in de selectie werkte het Nederlands elftal liefst zes toernooien af. Bij het horen van de naam van de speler die onder meer voor Ajax, Real Madrid, Internazionale en Galatasaray uitkwam denk je meteen aan het WK in 2010. Dat jaar was het absolute topjaar van Sneijder, waarin hij de Champions League won en de finale van het WK haalde met Oranje. De verhalen gaan dat wanneer Sneijder ook het toernooi had gewonnen, hij zelfs de Ballon d'Or in ontvangst had kunnen nemen. In 2018 nam hij afscheid van het Oranje shirt.

2. Edwin van der Sar – 130 interlands

Het zilver gaat naar de huidige algemeen directeur van Ajax: Edwin van der Sar. De voormalig doelman van onder meer Ajax en Manchester United stond in totaal 130 onder de lat in Oranje. Met Van der Sar beleefde het Nederlands elftal liefst acht eindtoernooien. Na het EK van 2008 vond de doelman het wel welletjes wat betreft het spelen van interlands.

3. Frank de Boer – 112 interlands

De laagste trede van het podium is voor Frank de Boer. De voormalig verdediger van onder meer Ajax en FC Barcelona kwam in totaal 112 keer uit voor het Nederlands elftal. De Boer had een hoofdrol in Oranje tussen 1990 en 2004 en keerde daarna ook nog terug als bondscoach. Zijn meest memorabele moment beleefde hij op het WK in 1998, toen hij de splijtende pass gaf tegen Argentinië waar het doelpunt van Dennis Bergkamp uit voortkwam.

4. Rafael van der Vaart – 109 interlands

Rafael van der Vaart kwam in totaal liefst 109 keer uit voor het Nederlands elftal. De voormalig speler van onder meer Ajax, HSV, Real Madrid en Tottenham Hotspur heeft vijf eindtoernooien met Oranje meegemaakt: het EK in 2004, WK in 2006, EK in 2008, WK in 2010 en EK in 2012. De linkspoot behoorde samen met Van Persie, Robben en Wesley Sneijder tot 'de grote vier' tijdens het toernooi in 2010. Het WK in 2014 moest zijn laatste kunstje worden, maar door een blessure ging die reis helaas aan hem voorbij.

5. Daley Blind – 107 interlands

Hij lag aardig onder vuur bij Ajax en daarom vertrok Daley Blind voor een half jaar met de noorderzon naar Bayern München. Tegenwoordig speelt de verdediger in dienst van Girona en maakt nog altijd deel uit van het Nederlands elftal. In maart van dit jaar droeg Blind voor de honderdste keer het shirt van Oranje en dat aantal is nu opgelopen naar 107, mede door de interland die hij donderdagavond tegen Canada speelde. Mocht Blind in alle groepswedstrijden op het EK in actie komen, dan gaat hij Van der Vaart voorbij.

6. Giovanni van Bronckhorst – 106 interlands

Giovanni van Bronckhorst is ook een naam die meteen bij je naar boven schiet wanneer het over het Nederlands elftal gaat. De oud-voetballer in totaal tot 106 interlands en is daarmee de nummer vijf in de lijst. De linksback was in totaal op vier eindtoernooien actief voor Oranje: het EK 2004, WK 2006, EK 2008 en WK 2010. Zijn doelpunt in de halve finale van het toernooi in 2010 tegen Uruguay zal bij veel Nederlandse voetballiefhebbers nog op het netvlies staan. Van Bronckhorst zette kort na dat moment een punt achter zijn interlandcarrière.

7. Dirk Kuyt – 104 interlands

Dirk Kuyt zwaait momenteel de scepter als trainer van ADO Den Haag, maar heeft ook als voetballer zijn sporen verdiend bij het Nederlands elftal. De Katwijker speelde in totaal 104 interlands voor Oranje en was actief tijdens dezelfde eindtoernooien als Van Persie. Dat laatste eindtoernooi – het WK in 2014 – was misschien wel zijn meest memorabele. Kuyt kwam vanaf de knock-out fase in het elftal van Louis van Gaal als links- en rechtsback, terwijl hij zijn hele carrière als aanvaller had gespeeld. Het tekende de voetballer, die zoals gewoonlijk zijn mannetje stond. De gewonnen wedstrijd tegen Brazilië die Oranje een bronzen plak opleverde, was zijn laatste interland.

8. Robin van Persie – 102 interlands

Op de zevende plek in de lijst staat Robin van Persie. De voormalig speler van Feyenoord, Arsenal en Manchester United was jarenlang dé spits van het Nederlands elftal. Met Van Persie aan zijn zij beleefde Oranje vijf eindtoernooien: het WK 2006, EK 2008, WK 2010, EK 2012 en WK 2014. Op al deze eindtoernooien was de Rotterdammer trefzeker, een prestatie die hij als enige Oranje-speler ooit heeft behaald. Van Persie stopte in 2017 als international.  

9. Phillip Cocu – 101 interlands

Momenteel is hij trainer van Vitesse, maar Phillip Cocu heeft als speler veel betekend voor het Nederlands elftal. Met de voormalig speler van onder meer PSV en FC Barcelona in de basis bereikte Oranje tot twee keer toe de halve finale van een eindtoernooi. Op het WK van 1998 was Cocu één van de spelers die met 1-1 gelijkspeelde tegen Brazilië, maar hij miste één van de beslissende strafschoppen in de penaltyserie. Twee jaar later was Italië de tegenstander op het EK, maar ook in dat duel waren strafschoppen de boosdoener. Uiteindelijk besloot hij in 2006 om te stoppen met het spelen van interlands.

10. Arjen Robben – 96 interlands

Arjen Robben haalde de magische grens van honderd interlands net niet, maar als hij tijdens zijn carrière iets minder pech had gehad met blessures had hij dat aantal met gemak gehaald. De buitenspeler was sinds het EK van 2008 niet meer weg te denken uit de basiself van elke bondscoach en bezorgde de Oranje-fan veel plezier met zijn acties. De vorm die Robben tijdens de WK’s van 2010 en 2014 had, zal men niet snel meer vergeten. Uiteindelijk stopte hij in 2017 met het interlandvoetbal.