Nieuws

Rutte geeft tekst en uitleg: 'We juichen voor Oranje en niet voor de tribune'

Rutte geeft tekst en uitleg: 'We juichen voor Oranje en niet voor de tribune'

19-10-2022 15:28

Mark Rutte heeft woensdagmiddag uitgelegd waarom er een overheidsdelegatie, met mogelijk Koning Willem-Alexander erbij, volgende maand afreist naar het WK in Qatar. De eindronde krijgt van over de hele wereld kritiek vanwege het overlijden van werknemers.

"Wij denken dat de dialoog over ook mensenrechten het beste kan worden gevoerd als je er bent en je gebruik maakt van het WK", vertelt Premier Rutte. "Verder speelt mee dat we grote belangen hebben met elkaar, bijvoorbeeld bij de evacuaties uit Afghanistan. Daar hebben we Qatar bij nodig. En bij onze energiezekerheid ook, dus door die optelsom hebben we dit besluit genomen."

"Ook voor de mensenrechten is het van belang dat je de banden niet doorsnijdt, maar gebruik maakt van de plekken die er zijn om dat soort zaken aan de orde te kunnen stellen", vervolgt Rutte, die niet vindt dat hij straks juicht op 'een tribune waar bloed aan kleeft'. "Wij juichen voor het Nederlands elftal en niet voor de tribune. De mensenrechten zijn een punt van zorg, maar als je er niet heengaat, kun je het gesprek ook niet voeren."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!