Schaars ziet probleem bij AZ: 'Schat ze niet zo hoog in als onze ploeg destijds'

16 oktober om 08:37

Stijn Schaars ziet in AZ momenteel geen kampioenskandidaat. Hoewel de voormalig aanvoerder van de Alkmaarders het zijn voormalige ploeg gunt, acht hij de kans klein dat de huidige nummer één van de Eredivisie bovenaan blijft staan.  

AZ is momenteel koploper van de Eredvisie. De Alkmaarders zijn nog ongeslagen en krijgen zondag Feyenoord op bezoek. Schaars werd in 2009 kampionen met AZ, maar ziet een groot verschil tussen die selectie en de huidige selectie van trainer Pascal Jansen. "Ik schat AZ niet zo hoog in als onze ploeg destijds", vertelt Schaars tegenover het Algemeen Dagblad. "Wij hadden goede voetballers. Maar de kracht wordt ook altijd bepaald door je bank. Bij ons had die óók een flinke mate van ervarenheid." De voormalig middenvelder ziet in de diepte de nodig proberen binnen de huidige ploeg. "Voorin zaten Ari en Pellè als spitsen ‘gewoon’ op de bank, hè, want Mounir El Hamdaoui en Mousa Dembélé kregen de voorkeur. AZ heeft nu ook meer dan elf goede spelers. Maar de breedte zoals wij die hadden, die zie ik nu niet. De nummers 14 tot 18 zijn vooral jeugdspelers."

Schaars ziet ook een verschil in de benadering van andere clubs tegenover AZ. "Wat je ook altijd moet onthouden, is dat clubs onder de top een thuiswedstrijd tegen AZ heel anders benaderen dan wanneer Ajax of PSV op bezoek komt. Bij FC Groningen denken ze: AZ-thuis, dan kunnen we zelf aan het voetballen komen en uitgaan van eigen kracht. Tegen Ajax denken ze: tegenhouden! Ook thuis. Tót het moment dat AZ tien wedstrijden voor het einde ook nog eerste staat. Dan verandert het. Dan zetten clubs ook tegen AZ de boel dicht."