Ajax komt met de schrik vrij tegen Volendam en boekt nauwe overwinning in uitduel

08-10-2022 18:24 Laatste update: 18:30

Ajax is zaterdag met de schrik vrijgekomen op bezoek bij hekkensluiter FC Volendam. De Amsterdammers stonden na een uur spelen op een 0-3 voorsprong, maar verzaakten in het laatste halfuur volledig en lieten zich bijna verrassen in het Kras Stadion. Het werd uiteindelijk 2-4 voor Ajax na een stormachtige slotfase van de thuisploeg.

De oefenmeester besloot met dezelfde elf namen aan te treden als Ajax dat deed tegen SSC Napoli (1-6 nederlaag). Wél besloot Schreuder spelers op verschillende posities neer te zetten. Zo begon aanvoerder Dusan Tadic als linksbuiten en Daley Blind in het hart van de verdediging. Daardoor begon Calvin Bassey als linksback, Steven Berghuis als rechtsbuiten en Steven Bergwijn als nummer tien.

Die keuze pakte goed uit, want al na zeventien minuten kwam Ajax op voorsprong tegen Het Andere Oranje. Het was aanvoerder Tadic die zich met succes over een penalty ontfermde. De strafschop werd toegekend na een handsbal van Bryan Plat na een sterke individuele actie van Berghuis. Nog voor rust werd de voorsprong verdubbeld. Een afgemeten voorzet van diezelfde Berghuis werd eenvoudig tegen de touwen gekopt door Bassey: 0-2.

Na een uur spelen werden Mohammed Kudus en Tadic naar de kant gehaald en kwamen Brian Brobbey en Davy Klaassen binnen de lijnen. Het meeste gevaar werd, vooral in de tweede helft, door Berghuis gesticht en Brobbey kon na slechts drie minuten al de 0-3 hard binnenschieten op aangeven van Jurriën Timber. De wedstrijd leek gespeeld, maar door een blunder van Pasveer vond Volendam een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer via de voet van Lequincio Zeefuik.

Na de 1-3 was de spanning volledig terug en geloofde Volendam in een stunt. De thuisploeg kwam tien minuten voor tijd zelfs op 2-3 door uitgerekend Carel Eiting, die de gehele jeugdopleiding bij de Amsterdammers doorbracht. Ajax kwam in de verdrukking terecht en zag Henk Veerman in de blessuretijd voor de 3-3 zorgen, maar de Volendammer werd teruggefloten wegens buitenspel. In de slotseconde mocht Davy Klaassen vrij aanleggen na een counter van de Amsterdammers en bracht de middenvelder zijn ploeg in veilige haven met de 2-4.

Ajax speelde enigszins angstig de wedstrijd uit, maar kwam ongeschonden uit het duel en neemt de volle buit mee terug naar Amsterdam. Door de overwinning pakt Ajax tijdelijk de koppositie over van AZ, dat zondag in actie komt. Volendam blijft op de laatste plaats staan.