Nieuws

'Amnesty verwacht in oktober duidelijkheid van FIFA over compensatiefonds'

'Amnesty verwacht in oktober duidelijkheid van FIFA over compensatiefonds'

24-09-2022 17:42
1

Amnesty International hoopt eind september of begin oktober meer informatie te krijgen van de FIFA over een eventueel compensatiefonds. Het fonds is bestemd voor nabestaanden van mensen die tijdens de bouw van stadions in Qatar zijn overleden. 

Dat meldt Floor Beumer van Amnesty International zaterdag tegenover het Algemeen Dagblad. Het Nederlands elftal werd onlangs geïnformeerd over het compensatiefonds en de steun ervoor uitgesproken. Beumer was in Zeist aanwezig om de documentaire Don't Turn Your Back te zien, waarin migranten en nabestaanden die in de stadions in Qatar werkten elkaar ontmoeten. 

Amnesty wacht al langere tijd op een antwoord van de FIFA, maar Beumer hoopt dat het niet lang meer duurt. "We vragen de FIFA al een tijdje om met een concreet voorstel te komen voor een compensatiefonds. Een fonds waarbij het mensen uit Nepal makkelijk gemaakt moet worden om met een claim te komen. Maar de FIFA traineert en zegt al een tijdje: we komen met iets. Ongetwijfeld zal er veel discussie binnen de wereldvoetbalbond zijn. We hebben nu vernomen dat ze eind september of begin oktober met iets komen."

De KNVB liet eerder al weten het initiatief van Amnesty te steunen. 'Amnesty en de KNVB liggen op één lijn als het om het compensatiefonds gaat. Ook wij vinden dat de slachtoffers of nabestaanden moeten worden gecompenseerd, waarbij een rol is weggelegd voor werkgevers/bouwbedrijven, de overheid in Qatar, het organisatiecomité en FIFA', liet de voetbalbond eerder deze week weten. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!