Zo verliepen de vorige ontmoetingen tussen Nederland en Engeland op een EK

Hoe vaak en wanneer speelden Nederland en Engeland tegen elkaar op een EK?
10 juli om 20:42
Laatste update: 10 juli om 20:42

Woensdagavond speelt Nederland tegen Engeland in Dortmund in de halve finale van het EK. Het is de eerste keer sinds 2004 dat Oranje de halve finale bereikt. Hoe vaak troffen beide landen elkaar eigenlijk op het EK en hoe verliepen die wedstrijden? VoetbalNieuws dook voor je in de geschiedenisboeken.

Hoe vaak speelden Nederland en Engeland tegen elkaar op een EK?

Nederland en Engeland hebben elkaar twee keer eerder ontmoet op een EK. De eerste ontmoeting vond plaats in 1988, toen Nederland in de groepsfase met 3-1 won dankzij een hattrick van Marco van Basten. Die overwinning was cruciaal voor de Nederlandse opmars naar het winnen van het EK dat jaar. De eerste poulewedstrijd werd namelijk verloren van de latere tegenstander in de finale: de Sovjet-Unie.

Wanneer speelde Nederland voor het laatst tegen Engeland op een EK?

De tweede ontmoeting was in 1996, tijdens het EK in Engeland. Nederland verloor toen met 4-1 in de groepsfase. Alan Shearer en Teddy Sheringham scoorden elk twee keer voor de Engelsen. De tegentreffer van Patrick Kluivert zorgde er echter voor dat Nederland op doelsaldo doorging naar de kwartfinales, waar ze uiteindelijk verloren van Frankrijk na strafschoppen.

Nu staan Nederland en Engeland opnieuw tegenover elkaar in een beslissende wedstrijd. Met de geschiedenis in het achterhoofd belooft het een spannend duel te worden. Engeland - Nederland begint woensdagavond om 21.00 uur in het Signal Iduna Park in Dortmund. De winnaar neemt het in de finale op tegen Spanje.