Wanneer stond Oranje voor het laatst in de halve finale van een EK?

Wanneer stond Oranje voor het laatst in de halve finale van een EK?
10 juli om 08:55
Laatste update: 10 juli om 08:55

Oranje heeft de halve finale van het EK bereikt. Na een 2-1 zege op Turkije wacht komende woensdag een treffen met grootmacht Engeland in Dortmund. Wanneer bereikte Nederland voor het laatst de laatste vier op een Europees Kampioenschap? VoetbalNieuws dook voor je in de geschiedenisboeken!

Nederland in de halve finales van het EK

Hoe vaak stond Nederland in de halve finale van een EK?

Het Nederlands elftal heeft in de geschiedenis van het EK tot dusver vijf keer de halve finale bereikt. Die op het EK 2024 wordt dus de zesde. De eerste keer was in 1976, toen Nederland na verlenging verloor van Tsjecho-Slowakije met 3-1. In 1988 was Oranje succesvoller en bereikte het de finale door een 2-1 overwinning op West-Duitsland, om vervolgens het EK te winnen door de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan.

In 1992 bereikte Nederland opnieuw de halve finale, maar verloor na strafschoppen van Denemarken. Vier jaar later, in 1996, strandde Oranje weer in de kwartfinale na een strafschoppenserie tegen Frankrijk. In 2000, het toernooi in eigen land, verloor Nederland de halve finale na dramatische strafschoppen van Italië.

Wanneer stond Oranje voor het laatst in de halve finale van een EK?

De laatste keer dat Oranje in de halve finale van een EK stond, was in 2004. Toen was gastland Portugal in de halve finale te sterk voor de ploeg van bondscoach Dick Advocaat, met een 2-1 overwinning.

In 2008 reikte Oranje tot de kwartfinales, in 2012 was de groepsfase het eindstation en in 2016 kwalificeerde Nederland zich niet eens. In 2021 werd Oranje in de achtste finales uitgeschakeld door Tsjechië.