Nederland treft Engeland in de halve finale: zo verliepen eerdere ontmoetingen

Nederland treft Engeland in de halve finale: zo verliepen eerdere ontmoetingen

10 juli om 09:35
Laatste update: 10 juli om 09:35

Het Nederlands elftal treft woensdagavond Engeland in de halve finale van het EK. Oranje kent een rijke geschiedenis met de Engelsen en VoetbalNieuws neemt die met je door.

Oranje wist zaterdagavond Turkije te verslaan. De manschappen van Ronald Koeman kwamen een achterstand te boven en draaiden een 0-1 achterstand volledig om. Na respectievelijk op papier mindere tegenstander (Roemenië en Turkije) is nu Engeland de tegenstander.

Hoe verliepen de laatste ontmoetingen met Engeland voor Oranje?

Door de jaren heen spelen Oranje en Engeland wel eens tegen elkaar. Echter gaat het dan vaak om oefenwedstrijden. Zo speelden beide tussen 2001 en 2018 achtmaal op rij een oefenwedstrijd tegen elkaar om in 2019, de laatste ontmoeting, wel een serieus affiche af te werken.

Destijds was het de halve finale van de Nations League waarin Ronald Koeman en Gareth Southgate elkaar troffen. De Engelsen kwamen nog op een 0-1 voorsprong door Marcus Rashford, maar Matthijs de Ligt scoorde de gelijkmaker. In de verlenging legde Kyle Walker de bal in zijn eigen doel en was het Quincy Promes die voor de 3-1 tekende. Oranje leek destijds op weg naar de tweede officiële prijs in de geschiedenis, maar Portugal won de finale van de Nations league.

Wanneer troffen Oranje en Engeland elkaar eerder op een eindronde?

In 1988 en 1996 stonden er EK-ontmoetingen op het programma. Op het gewonnen eindtoernooi wist Marco van Basten een hattrick te maken en de gelijkmaker van Bryan Robson teniet te doen. De bondscoach van nu stond toen centraal achterin en beleefde destijds een pracht-EK. Acht jaar later was het een minder mooi toernooi. In de groepsfase ging Oranje op de slotdag met 1-4 onderuit. Door het doelpunt van Patrick Kluivert bereikte Oranje nog de volgende ronde op doelsaldo, maar daar was Frankrijk na penalty's, door een misser van Clarence Seedorf, de gelukkige.

Op het WK van 1990 troffen Oranje en Engeland elkaar eveneens. In de groepsfase pakte Oranje slechts drie punten door gelijk te spelen tegen Egypte, Ierland en Engeland. Tegen de Three Lions werd het 0-0 en Oranje had geluk dat het een punt pakte.

Wat zeggen de statistieken over Nederland tegen Engeland?

In totaal wist Oranje zeven maal te winnen van de Engelsen en zij slechts zesmaal van Oranje. Negen affiches eindigden in een gelijkspel. Ondanks het positieve resultaat hebben de Britten wel een beter doelsaldo. 31:29 staat het na decennia van voetballen.