Wie is Steve Clarke, de bondscoach die met Schotland op het EK 2024 staat?

Wie is Steve Clarke, de bondscoach die met Schotland op het EK 2024 staat?
14 juni om 19:14

Steve Clarke bereidt zich met zijn team voor op een van de meest spannende momenten in zijn carrière: de openingswedstrijd van het EK 2024, waarin Schotland het opneemt tegen gastland Duitsland. Deze cruciale wedstrijd op vrijdagavond zal de ogen van de hele voetbalwereld op zich gericht hebben. Maar wie is Clarke precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Steve Clarke, de bondscoach van Schotland

Wie is Steve Clarke, de bondscoach van Schotland?

Stephen Clarke, geboren op 29 augustus 1963 in Saltcoats, Schotland, begon zijn professionele voetbalcarrière bij St. Mirren in 1982. Als rechtsback speelde hij daar vijf jaar en maakte indruk met zijn solide verdediging en betrouwbare spel. In 1987 tekende hij bij Chelsea, waar hij tot 1998 zou blijven. Gedurende zijn tijd bij Chelsea speelde Clarke 421 wedstrijden en behaalde hij grote successen, waaronder het winnen van de FA Cup, de League Cup en de UEFA Cup Winners' Cup in de late jaren '90.

Na zijn actieve spelerscarrière stapte Clarke over naar het coachen. Hij begon als assistent bij Newcastle United en later bij Chelsea, waar hij onder andere samenwerkte met gerenommeerde managers als José Mourinho. Zijn eerste hoofdtrainersrol kreeg hij bij West Bromwich Albion in 2012, waar hij meteen indruk maakte door de club naar een achtste plaats in de Premier League te leiden, hun hoogste eindklassering ooit.

Hoe lang is Steve Clarke al bondscoach van Schotland?

In mei 2019 werd Clarke aangesteld als bondscoach van Schotland. Onder zijn leiding kwalificeerde het Schotse nationale team zich voor het eerst in 23 jaar voor een groot toernooi, het EK 2020. Nu heeft hij ze opnieuw naar het EK 2024 geleid, een prestatie die zijn status als topcoach verder versterkt.