Deze bijzondere gast was woensdagavond aanwezig in het spelershotel van Oranje

Deze bijzondere gast was woensdagavond aanwezig in het spelershotel van Oranje

13 juni om 12:27

In het spelershotel van het Nederlands elftal in Wolfsburg was woensdagavond een bijzondere gast aanwezig. Voormalig topscheidsrechter Björn Kuipers spijkerde de Oranjespelers wat kennis bij over de nieuwe regels die gaan gelden op het EK in Duitsland. Matthijs de Ligt vertelde daar donderdag over tijdens de persconferentie.

Björn Kuipers aanwezig bij Oranje

Waarom was Björn Kuipers bij het Nederlands elftal?

Volgens de verdediger werden er een paar situaties aangehaald omtrent zaken waar arbiters sinds kort op gaan letten. "Elk jaar kan daarin wel iets veranderen. Kleine dingetjes. Wat wel hands is en wat niet", vertelt hij. "Wat wel een gele kaart is en wat niet. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden op toernooien."

Tijdens het afgelopen EK, in 2021, was De Ligt in de achtste finale tegen Tsjechië de grote schlemiel aan de kant van Oranje. Door een handsbal moest hij met rood het veld verlaten, waarna er met 2-0 werd verloren. Ook drie jaar later zou dat het geval zijn geweest, denkt hij. "Ik denk dat mijn handsbal nog steeds wel een handsbal is."

Vanaf heden mag bovendien alleen de aanvoerder nog beklag doen bij de scheidsrechter, wanneer hij denkt dat dat nodig is. "Dat is ook zeker besproken", aldus De Ligt. "Ook om een beetje de charme in het voetbal te houden. Het kan best wel eens moeilijk zijn. Soms gaat een wedstrijd om heel veel en wordt die op details beslist. Als een beslissing van een scheidsrechter niet juist blijkt te zijn, dan kan het soms wel eens moeilijk zijn om je emoties de baas te blijven. Het is belangrijk dat dat geregeld wordt door de aanvoerder en dat de andere spelers daar rustig onder blijven."

Nederland begint aankomende zondag aan het EK. Dan staat om 15.00 uur de eerste poulewedstrijd op het programma, in Hamburg tegen Polen.