Björn Kuipers hoopt een verandering te zien bij spelers

Voormalig scheidsrechter Kuipers hoopt op verandering bij spelers tijdens EK 2024

10 juni om 07:45

Voormalig topscheidsrechter Björn Kuipers zal aankomend EK niet actief zijn als scheidsrechter, maar ziet wel al te graag iets veranderen binnen het voetbal. De voormalig arbiter hoopt dat met het invoeren van nieuwe regels het ongepaste gedrag van spelers wordt verminderd, zo vertelt hij in gesprek met NOSVoetbalNieuws.nl zet zijn belangrijkste uitspraken voor je op een rij.

Deze zomer komt Kuipers naar het EK 2024 met een belangrijke missie: het aanpakken van het onacceptabele gedrag van spelers. "Het gedrag van spelers moet veranderen", zegt Kuipers. Spelers die scheidsrechters omsingelen of verbaal aanvallen, worden strenger aangepakt.

Kuipers, die drie jaar geleden de EK-finale floot, blijft actief als 'referee officer' bij UEFA. Hij begeleidt jonge scheidsrechters en bepaalt mee wie welke wedstrijd fluit. "Deze maatregelen zijn cruciaal voor het voetbal", aldus Kuipers. Hij wil een respectvolle dialoog tussen aanvoerders en scheidsrechters bevorderen. Kuipers benadrukt dat professioneel gedrag op het veld essentieel is. Hij maakt zich zorgen over de afname van het aantal scheidsrechters door het gedrag van spelers en ouders op amateurvelden. "Laat de kinderen en de scheids met rust of pak zelf de fluit", zegt Kuipers.

De voormalig topscheidsrechter, die zelf op vijf eindtoernooien actief was, legt een verband tussen het gedrag van profvoetballers en de houding tegenover scheidsrechters op amateurniveau. "Mensen worden individualistischer en hebben moeite met autoriteit", zegt Kuipers. Hij roept jongeren op om scheidsrechter te worden en benadrukt dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces.