Rel bij Kameroen duurt maar voort: Eto’o weigert accreditatie technische staf

Rel bij Kameroen duurt maar voort: Eto’o weigert accreditatie technische staf

6 juni om 17:05
Laatste update: 6 juni om 17:05

Marc Brys debuteert zaterdag als bondscoach van Kameroen tegen Kaapverdië. De open oorlog tussen bondspreses Samuel Eto’o en het ministerie van Sport overschaduwt echter de interland: Brys dreigt zonder zijn staf te moeten coachen.

Eto’o heeft gewaarschuwd dat Brys' assistenten, medische staf en fysiotherapeuten niet geaccrediteerd worden voor de interland. De FIFA erkent alleen de stafleden benoemd door de Kameroense bond Fécafoot. Brys zou hierdoor zonder assistenten, artsen en fysiotherapeut de wedstrijd moeten leiden, wat de kansen op winst verkleint.

Dit conflict is de laatste in een reeks acties van Eto’o tegen Brys, uit onvrede over zijn aanstelling. Eerder deze week liet Eto’o het materiaal en de spelersuitrusting weghalen uit het hotel in Yaoundé, waar Brys en zijn spelers de interland voorbereidden. "Ik zit al zesentwintig jaar in het trainersvak, maar zoiets heb ik nooit gezien," zei een machteloze Brys toen aan lokale media.

Van verzoening tussen Brys en Eto’o lijkt geen sprake meer. Eind vorige maand ontstond een hallucinante discussie in de gebouwen van de voetbalbond waarbij Eto’o de autoriteit van Brys openlijk in vraag stelde: "Hier ben ik de baas." Ondanks excuses van Eto’o op een persconferentie blijkt de kou tussen de twee nog niet uit de lucht.

Vrijdagochtend staat er nog een technische vergadering op het programma in het bondsgebouw. Om 17 uur geeft Brys in datzelfde gebouw een persconferentie in aanloop naar het duel tegen Kaapverdië. Het is afwachten of Brys' assistenten dan naast hem op de bank mogen zitten. De FIFA houdt zich voorlopig afzijdig in het hele conflict.

Eto’o blijft vastberaden en heeft het ministerie van Sport laten weten dat alleen Brys geaccrediteerd wordt voor de WK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag. Brys’ assistent Joachim Mununga en de rest van de technische en medische staf zullen niet op de bank mogen zitten.