Waarom eerste Oranje-doelman Verbruggen de meeste kans heeft penalty's te pakken

Bart Verbruggen overlegt de beste strafschopstatistieken van de Oranje-doelmannen
6 juni om 12:45
Laatste update: 6 juni om 13:13

Ronald Koeman heeft zijn keuze gemaakt: Bart Verbruggen is de eerste doelman op het EK met Oranje. Dat is op het gebied van een eventuele strafschoppenserie een fijne gedachte. VoetbalNieuws.nl legt je uit waarom.

De strafschopstatistieken van Verbruggen

'Of ik een penaltykiller ben? Dat moeten anderen maar zeggen. Ik heb in het verleden weleens een penalty gepakt. Mocht het zo ver komen, dan heb ik het gevoel dat ik daar klaar voor ben', zo luidde de teksten van een zelfverzekerde Verbruggen op de persconferentie in aanloop naar het duel met Canada. Dat komt ergens vandaan.

Verbruggen kreeg in zijn carrière 23 strafschoppen tegen, inclusief penaltyseries. Daarvan troffen er 18 doel (78,3 procent), ging er één buiten de palen (4,3 procent) en stopte de doelman er 4 (17,4 procent).

Hoe presteren Bijlow en Flekken?

Mark Flekken en Justin Bijlow zijn door Koeman aangewezen als respectievelijk Oranje-doelman nummer twee en drie. Het tweetal overlegt mindere statistieken qua strafschoppen. 

Bijlow kreeg in totaal dertig strafschoppen tegen, waarvan er 25 raak gingen (83,3 procent). De doelman van Feyenoord pakte er drie (10 procent) en zag de bal twee keer buiten de palen/op de paal belanden (6,7%).

Flekken kreeg in totaal 33 strafschoppen tegen, waarvan er 28 doel troffen (84,9 procent). In totaal verrichtte de doelman van Brentford twee reddingen (6,1 procent) en gingen er drie ballen op de paal of over/naast het doel (9,1 procent).