Hierom staan Feyenoord en Utrecht lijnrecht tegenover elkaar in een arbitragezaak

Hierom staan Feyenoord en Utrecht lijnrecht tegenover elkaar in een arbitragezaak

5 juni om 17:10

Feyenoord en FC Utrecht staan lijnrecht tegenover elkaar in een arbitragezaak vanwege een conflict over jeugdtransfers. De clubs ruziën over een herenakkoord uit 2018 dat topclubs verbood elkaars talenten te benaderen. Dat meldt Voetbal International.

Waarom is er ruzie tussen Feyenoord en FC Utrecht?

Feyenoord nam afgelopen zomer drie jeugdspelers over van FC Utrecht: Boaz Plantinga, Finn Baks en Zakaria Ouaissa. FC Utrecht stuurde een factuur van 520 duizend euro naar Feyenoord en verwees naar het herenakkoord waarin financiële afspraken zijn vastgelegd. Feyenoord weigerde te betalen en betaalde volgens de KNVB-reglementen slechts 244 duizend euro.

Het geschil draait om de uitleg van het herenakkoord. FC Utrecht ziet het als een aparte regeling bovenop het poolreglement. Feyenoord vindt dat het herenakkoord niet bindend is en dat dubbele vergoedingen onredelijk zijn. De Rotterdammers krijgen bijval van Ajax en PSV, terwijl FC Utrecht steun krijgt van AZ.

Volgens Feyenoord-advocaat Joris van Benthem is het herenakkoord niet juridisch afdwingbaar en moeten clubs hun positie in het zogenaamde ecosysteem van 'eten en gegeten worden' accepteren. FC Utrecht daarentegen beschuldigt Feyenoord van egocentrisch gedrag en van het ondermijnen van gezamenlijke afspraken. De arbitragecommissie doet binnen zes weken uitspraak.