Excelsior zet eerste kleine stap richting handhaving met benauwde zege op ADO

Excelsior zet eerste kleine stap richting handhaving met benauwde zege op ADO
22 mei om 20:42

Excelsior heeft een eerste kleine stap gezet richting handhaving in de Eredivisie. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen, die in de competitie als zestiende eindigde, nam het in het heenduel van de halve finales van de play-offs op tegen ADO Den Haag en won daarin met 1-2, maar mag zijn handen daarmee dichtknijpen.

ADO vergeet te scoren in openingsfase
ADO, dat in de eerste ronde afrekende met De Graafschap, begon de wedstrijd veelbelovend en creëerde al vroeg kansen. De eerste echte mogelijkheid was voor Matteo Waem, die een corner bij de tweede paal over kopte. Niet veel later kreeg ADO weer een enorme kans na een scrimmage, maar doelman Stijn van Gassel hield zijn doel schoon. Jari Vlak had een uitgelezen kans om de thuisploeg op voorsprong te zetten, maar faalde oog in oog met Van Gassel.

Tot ieders verrassing viel de goal vervolgens aan de andere kant. Couhaib Driouech kapte zich vrij in de zestien en zijn schot werd van richting veranderd, waardoor de bal over Nick Marsman heen in het doel vloog: 0-1 voor Excelsior.

Excelsior herpakt zich aan de hand van Driouech
Na de openingstreffer herpakten de Kralingers zich volledig. Lance Duijvesteijn maakte er 0-2 van na een knappe actie van Driouech, die de bal strak en laag voor gaf. In de slotfae van de eerste helft kreeg Excelsior nog een grote kans via Troy Parrott, maar zijn schot buitenkant voet ging net over.

ADO oogde vervolgens gefrustreerd, en zo ook de thuissupporters, die hun ploeg bij het rustsignaal op een striemend fluitconcert trakteerden. De mannen van trainer Darije Kalezic toonden in de tweede helft echter een veel betere kant.

Targetman Veerman onmisbaar voor Hagenezen, maar mist wereldkans
Zo werd met name targetman Henk Veerman gezocht. De geboren Volendammer was in eerste instantie een paar keer ongelukkig, maar maakte in de 71e minuut de goal waar ADO lang op zat te wachten. Vanuit een bal die in de zestien viel, joeg hij met een knappe volley de 1-2 op het scorebord. Even daarna waren de Hagenezen dicht bij de gelijkmaker, toen Daryl van Mieghem een voorzet vanaf links in één keer op de slof nam, maar in de korte hoek de voeten van Van Gassel trof.

In de slotfase toonde ADO zich nog een paar keer gevaarlijk en moest Excelsior flink oppassen. Dat bleek toen Silvinho Esajas de bal voorzette op Veerman, maar de spits een niet te missen bal in de blessuretijd hopeloos over schoot.

Komende zaterdag wordt om 20.00 uur in Rotterdam beslist wie zich plaatst voor de finale, waarin een ontmoeting met FC Emmen of NAC Breda wacht. De eerste ontmoeting tussen die twee ploegen eindigde dinsdag in een 1-1 gelijkspel.