Nieuws

Pauw-nieuws schokt Oranje Leeuwinnen: Speelsters zijn ook geen robots

Pauw-nieuws schokt Oranje Leeuwinnen: "Speelsters zijn ook geen robots"

04-07-2022 10:40

De Oranje Leeuwinnen speelde zaterdag de uitzwaaiwedstrijd tegen Finland in aanloop naar het EK vrouwen 2022, maar het sportieve aspect stond een beetje op de tweede plek. De onthullingen die voormalig bondscoach Vera Pauw afgelopen vrijdag deed, hebben ook de huidige selectie bereikt.

Pauw deed vrijdag een boekje open over haar tijd als speelster, waarin ze tot drie keer toe seksueel is misbruikt door mannen die destijds actief waren in de voetballerij. Mark Parsons – de bondscoach van nu – kwam het nieuws ook ter oren. "Ik ben erg geschrokken. Het is heel moedig dat ze ermee naar buiten is gekomen", vertelt de Brit aan het Algemeen Dagblad.

Ook in de spelersgroep is het thema besproken. "Speelsters zijn ook geen robots. Dit komt binnen, zeker als het om misbruik gaat, waarover we de laatste jaren veel meer hebben gehoord in de hele sportwereld", benadrukt Parsons. "Het is belangrijk om bij elkaar te blijven, een hoge standaard te hanteren, duidelijk te communiceren en iedereen te steunen die het nodig heeft."

Hoogleraar sportrecht Marjan Olfers is al lange tijd bezig met een extern rapport, waarin volgens het AD wordt bevestigd ‘dat de bond grote steken heeft laten vallen en dat Pauws werk vanuit Zeist niet de verdiende erkenning heeft gekregen'. Het idee was dat Pauw dit rapport op 12 juni zou bespreken met de KNVB, maar ze heeft er toch voor gekozen om zelf naar buiten te reden omdat de bond die ‘deadline’ niet haalde. Volgens het voetbalorgaan ligt dat verhaal net iets andes. "Op 11 juni hebben we haar hiervoor drie mogelijke data voorgesteld, maar helaas heeft ze tot nu toe van een gesprek afgezien”, klinkt het.