Van Praag verdedigt zich tegen kritiek rond Kroes: 'Don't shoot the messenger'

Van Praag verdedigt zich tegen kritiek rond Kroes: 'Don't shoot the messenger'
13 april om 15:03

Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, reageerde op de recente kritiek rond de schorsing van algemeen directeur Alex Kroes en de kwestie rond handel in Ajax-aandelen met voorkennis. In een interview met NH Radio Sportcafé verdedigt Van Praag zijn positie en die van de raad.

Van Praag benadrukte dat de beslissing om Kroes te schorsen door alle zes leden van de Raad van Commissarissen is genomen en niet alleen door hemzelf. Hij uitte zijn frustratie over de media-aandacht die vooral op hem gericht is. "Don’t shoot the messenger. Iedereen richt zijn pijlen op mij, maar dat is onterecht want we hebben dit met zijn zessen besloten," zei hij in de uitzending.

Verder ging Van Praag in op de rol van Louis van Gaal, die als adviseur van de RvC fungeert. Van Gaal houdt zich voornamelijk bezig met intern overleg en blijft uit de media. "Dat is juist zijn taak. Hij zit er niet ín," verklaarde de voorzitter. Ondanks de opschudding blijft de mogelijkheid voor Kroes om binnen Ajax aan te blijven vrijwel  uitgesloten. Van Praag gaf aan dat dit soort beslissingen niet lichtvaardig worden genomen. "We hebben er negen dagen over gedaan om een beslissing te nemen. Het is niet over één nacht ijs gegaan," vertelde hij. 

Van Praag wil niks weten van geruchten over dat Kroes er bij Ajax uit moest gewerkt worden. "Ik lees ook dat er vanuit de RvC een reden was om hem 'eruit te wippen'. Echt onzin, daar is geen enkele reden voor", klinkt het. "Tijdens vergaderingen is dat ook nooit aan de orde geweest. Het is gewoon niet waar. Als een ander dat wil denken, is het niet de waarheid. Alex had het mij moeten vertellen als hij dat denkt." Nadat de bom in Amsterdam ontplofte is er geen contact meer geweest met Kroes, zo geeft Van Praag aan. "De telefoon is nooit overgegaan. En natuurlijk neem ik op. Er is niets tussen mij en Alex. Ik begrijp dat dit leeft, maar het ligt niet aan mij dat we niet in gesprek gaan", sluit hij af.