Van Praag zet definitief streep door een mogelijke terugkeer van Kroes bij Ajax

Van Praag zet definitief een streep door mogelijke terugkeer van Kroes bij Ajax
11 april om 18:21
Laatste update: 11 april om 18:35

Ajax neemt definitief afscheid van Alex Kroes. Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ajax, heeft dit bevestigd na een gesprek met Ajax Life. De club had overwogen om Kroes, ondanks zijn schorsing, een andere rol binnen de organisatie te bieden. Deze optie is nu van tafel na stellig advies tegen deze beslissing.

De schorsing van Kroes leidde tot veel discussie binnen Ajax. Er werd zelfs overwogen hem een technische functie aan te bieden. "Het zou goed zijn voor de club als hij zo'n rol kon invullen," meldt Van Praag nu. Echter, na het inwinnen van juridisch advies werd duidelijk dat dit geen optie was. "In het kort was het advies: doe dat niet," licht Van Praag toe, "Dat kun je je als beursgenoteerde onderneming niet veroorloven."

De geloofwaardigheid van Ajax zou op het spel staan bij een eventuele terugkeer van Kroes. Van Praag benadrukt het belang van ethisch leiderschap binnen de club. "Je hebt te maken met de Ajax-organisatie en met de buitenwereld. Hoe sterk staat Alex nog met onderhandelingen bijvoorbeeld?" De onmogelijkheid om Kroes een andere functie te bieden, werd ondersteund door stellig juridisch advies. "Het juridische advies was heel stellig," voegt Van Praag eraan toe.

Bovendien erkent Kroes zelf dat hij "een beetje dom is geweest" door te handelen met voorkennis, een duidelijk strafbaar feit. "Handelen met voorkennis kan wettelijk gewoon niet. Dat is een strafbaar feit," herhaalt Van Praag, waarmee hij de onmogelijkheid van Kroes' aanblijven binnen Ajax onderstreept.