'Ajax-terugkeer Kroes van de baan: geen agendapunten van bestuursraad bij BAVA'

'Ajax-terugkeer Kroes van de baan: geen agendapunten van bestuursraad bij BAVA'

12 april om 16:38

De Raad van Commissarissen van Ajax heeft groen licht gekregen om Alex Kroes, de geschorste algemeen directeur, te ontslaan. Dat volgt na de beslissing van de bestuursraad om geen agendapunten in te dienen voor de Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) op 21 mei.

De bestuursraad, die een meerderheid van de aandelen bezit, had eerder de mogelijkheid om eigen agendapunten in te brengen voor stemming, maar heeft dat nagelaten. Hierdoor zijn er geen officiële stemmingen gepland tijdens de BAVA, waardoor de RvC ongehinderd kan overgaan tot het ontslag van Kroes. De beslissing komt na berichtgeving van De Telegraaf en Quote over de onenigheid binnen de organisatie omtrent het aanblijven van Kroes.

BAVA als formaliteit
De BAVA lijkt nu meer een formaliteit te gaan worden, waarbij de agendapunten beperkt blijven tot het bespreken van het voorgenomen ontslag van Kroes en de resultaten van een onderzoek door KPMG. Na deze punten wordt de vergadering met een rondvraag beëindigd. Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters benadrukt dat, ondanks de publieke uitingen, de definitieve besluiten al vaststaan. "De BAVA is de absolute deadline, daarna staat de RvC niets in de weg om Kroes definitief vaar wel te zeggen."

RvC en bestuursraad: een verdeeld front
De situatie rond Kroes heeft duidelijk een scheiding teweeggebracht binnen de top van Ajax. Waar de RvC duidelijk stelt dat er voor Kroes geen weg terug is, had de bestuursraad, als grootaandeelhouder, nog een laatste kans om hun stem te laten horen. Echter, door niet actief deel te nemen aan de agendering van de BAVA, lijkt het erop dat ook zij zich neerleggen bij het onvermijdelijke ontslag.