Franse nederlagen bieden enige hoop voor Nederland op de coëfficiëntenranglijst

11 april - 23:00 Laatste update: 23:02
Author profile picture

Bob van der Laan

Doordat Nederland niet meer vertegenwoordigd is in de Europese toernooien, is het hopen dat de concurrentie uit Frankrijk en Portugal zo min mogelijk coëfficiënten weten te pakken. Door de nederlagen van de Franse club, blijft de achterstand hetzelfde. VoetbalNieuws brengt je de laatste update in de strijd op de coëfficiëntenranglijst!

Voorafgaande van de Europese kwartfinales stond Frankrijk met 65.331 punten sterk op de vijfde plek, volgde Nederland met 61.300 coëfficiënt en stond het puntentotaal van Portugal op 55.982.

PSG onderuit tegen Barça

Woensdagavond stond de clash tussen Paris Saint-Germain en FC Barcelona op het programma. De Parijzenaren zijn al enige Franse ploeg nog over in de Champions League. Het beloofde een heet avondje in de hoofdstad te worden en zo geschiedde. Na 37 minuten kwam Barça via Raphina op een 0-1-voorsprong, wat later ook de ruststand bleek.

PSG schoot uit de rust en kwam drie minuten later via Ousmane Dembélé weer op gelijke hoogte. Nog eens twee minuten later pakte het via Vitinha zelfs de voorsprong. Maar twaalf minuten later trok Raphina de stand weer gelijk. In de 77e minuut kwamen de Catalanen zelfs weer op voorsprong toen invaller Andreas Christensen de uiteindelijke eindstand van 2-3 op het scorebord zette. Voor PSG is er nog genoeg om te spelen tijdens de return in Barcelona, maar kon deze week niks betekenen voor de coëfficiëntenstand van Frankrijk.

Ajax-beul helpt Nederland

Echter, in de Conference League en Europa League spelen er nog eens twee Franse ploegen. In de ECL werd Lille OSC aan Ajax-beul Aston Villa gekoppeld. In de achtste finales van het toernooi waren de Fransen nog over twee wedstrijden met 4-1 te sterk voor Sturm Graz en mochten zo aan de bak tegen de Engelse stuntploeg. Na dertien minuten kwamen de Engelsen via Ollie Watkins al rap in de wedstrijd op een voorsprong, maar wist deze in de eerste helft niet verder uit te breiden. Na rust was het wel snel raak en kwam het in de 56e minuut via John McGinn op een bredere voorsprong: 2-0. In slotfase wist Lille nog wat terug te doen tegen Aston Villa, nadat het eerder nog een doelpunt zag worden afgekeurd. Via Bafodé Diakité vond het zeven minuten voor tijd toch nog de aansluiting, die uiteindelijk niet genoeg bleek. Zo moeten de Fransen na een 2-1-nederlaag tijdens de return aan de bak.

Clash tussen de concurrenten

In de Europa League zagen we zelfs een heuse clash tussen Portugal en Frankrijk, de concurrenten van Nederland op de coëfficiëntenranglijst. Na de nipte uitschakeling van Rangers FC, 2-2 en 0-1, kwam Olympique Marseille als tegenstander voor Benfica uit de koker. De Franse topclub van weleer schakelde een ronde eerder nog met enig geluk Villarreal uit, dat ondanks door een 3-1-overwinning uit werd geschakeld. De Spanjaarden gingen namelijk in de heenwedstrijd met 4-0 onderuit.

Tegen Benfica moest het na ruim een kwartier al incasseren, toen de thuisploeg via Rafa Silva de voorsprong greep. Snel na rust was het weer raak, toen Ángel Di Maria in de 52e minuut de 2-0 voor zijn rekening nam. Maar een doelpunt van Pierre-Emerick Aubameyang kon ook in deze wedstrijd in de Europa League niet uitblijven. De spits is dit seizoen al goed voor tien treffers en mag zich sinds kort zelfs topscorer aller tijden van het toernooi noemen. Toch was de treffer van Auba niet genoeg om een resultaat te kunnen behalen en zo ging Marseille met 2-1 onderuit.