Nieuws

Varane slaat alarm over kopgevaar in voetbal: Ik speelde op automatische piloot

Varane slaat alarm over kopgevaar in voetbal: "Ik speelde op automatische piloot"

2 april - 10:00

In een diepgaand gesprek met L'Équipe heeft Raphaël Varane, ex-international en verdediger van Manchester United, zijn zorgen geuit over de vele hersenschuddingen in het voetbal. De verdediger speelde op het WK van 2014 zelf met een hersenschudding.

Varane, die zijn interlandcarrière na het WK van 2022 beëindigde, beschrijft hoe hij tijdens het WK 2014 ondanks zorgen over zijn gesteldheid toch speelde. "Ik speelde op de automatische piloot." De verdediger benadrukt de complicaties rondom het herkennen van hersenschuddingen en het maken van de juiste keuzes onder druk. Varane geeft dan ook niet de bondsartsen de schuld van de beslissing, want hij had daar zelf een groot aandeel in. "De medische staf vroeg zich af of ik fit genoeg was om te spelen. Ik zat er doorheen, maar uiteindelijk speelde ik en ook nog vrij goed, al verloor ik dat duel met Hummels (bij de 1-0, red.) waarover ik nog vier jaar zou praten. Wat we nooit zullen weten is wat er zou zijn gebeurd als ik weer een klap op mijn hoofd zou hebben gehad."

Reflecterend op zijn loopbaan en persoonlijke groei stelt Varane dat het inzicht in de mogelijke fatale gevolgen van herhaalde hersenschuddingen zijn houding heeft veranderd. Hij pleit voor betere zorg en maatregelen om de gezondheid van voetballers te beschermen, een roep die veel bijval vindt in de voetbalwereld die nog altijd worstelt met de balans tussen gezondheid en spel.

Varane ziet al een ommekeer in de voetbalwereld als het gaat over de schade van kopduels.  Bij United is het advies al om koppen te minimaliseren, een advies dat Varane zijn voetballende zoon ook meegeeft. “Als je weet dat het oplopen van herhaaldelijke hersenschuddingen fataal kunnen zijn, weet je dat het heel slecht kan aflopen. Op dat moment was ik geen familieman. Maar nu ik dertig ben en vader van drie kinderen, denk ik anders.” Varane pleit daarmee nu voor meer aandacht voor de langetermijngevolgen van kopballen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!