Bijna gedaan: dit staat er nog op het spel tijdens de EK-kwalificatie van vanavond

Dit staat er nog op het spel tijdens de EK-kwalificatie van vanavond
26 maart om 16:20
Laatste update: 26 maart om 16:22

Voor het EK 2024 van komende zomer zijn nog enkele tickets te behalen. Zo staan er dinsdagavond nog drie finales op het programma in de play-offs van de EK-kwalificatie. VoetbalNieuws neemt door wat er allemaal nog op het spel staat!

Een aantal landen die zich via de groepsfase van de EK-kwalificatie niet wisten te plaatsen, kregen via de zogeheten play-offs nog een tweede kans. Twaalf landen verdeeld over drie routes gingen de strijd met elkaar aan om de drie laatste tickets voor het eindtoernooi te behalen.

Route A – play-offs EK

In Route A vonden Polen, Wales, Finland en Estland elkaar. De vier landen werden over twee aparte wedstrijden van elkaar gescheiden. Op 21 maart nam Wales het op tegen Finland en moest Polen af zien te rekenen met Estland. Dat laatstgenoemde gebeurde. De Polen waren in Warschau met maar liefst 5-1 te sterk voor Estland, dat zo definitief naast een historische EK-deelname. Het lukte het land namelijk nog nooit op deel te nemen aan het Europees kampioenschap. Zo ging Polen door naar de finale van de play-offs, waar het Wales treft. Finland werd namelijk met 4-1 verslagen.

Op dinsdagavond nemen Wales en Polen het in Cardiff tegen elkaar op. De winnaar van deze finale pakt een EK-ticket en mag zich in Groep D voegen, de groep waar Nederland samen met Oostenrijk en Frankrijk zijn ingedeeld.

Route B – play-offs EK

Binnen Route B staat er een finale tussen IJsland en Oekraïne op het programma. De twee landen werden samen met Israël en Bosnië en Herzegovina aan deze groep gekoppeld. In de halve finale van de play-offs was IJsland met 1-4 te sterk voor Israël en won Oekraïne met 1-2 van haar tegenstander. Door de aanhoudende oorlog in het land, vindt de finale dinsdagavond plaats in de Poolse stad Wroclaw.

De winnaar van deze play-offs mag zich komende zomer op het EK bij België, Slowakije en Roemenië in Poule E voegen.

Route C – play-offs EK

Vanavond is ook Tbilisi een finalestad in de play-offs van het EK. Na een halve finale met Luxemburg, waarin het met 2-0 te sterk was, mag Georgië in eigen land proberen het laatste EK-ticket te grijpen. Dan moet het wel zien af te rekenen met Griekenland, dat met 5-0 geen enkele moeite had met Kazachstan.

Voor Georgië en Griekenland lonkt bij winst deelname aan Poule F met Turkije, Portugal en Tsjechië.