Oranje dankt effectieve tweede helft en is in slotfase ruim de baas over Schotland

22 maart - 22:39 Laatste update: 22:45

Het Nederlands Elftal wist met dank aan een effectieve slotfase een ruime overwinning op Schotland te boeken. In de eigen Johan Cruijff ArenA was het met 4-0 te sterk voor de Schotten en kan het zich klaar gaan maken voor de oefeninterland tegen Duitsland van dinsdag.

Met Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Jeremie Frimpong in de basis begon Nederland zwak aan de oefeninterland. Het waren namelijk de Schotten die er zin in hadden vol overgaven op jacht gingen naar de overwinning. Na een kwartier komen de bezoekers dan ook bijna op voorsprong. Al was het niet dat Mark Flekken met een supperredding een kopdoelpunt van Ryan Christie kon voorkomen. De doelman kon de inzet met een arm tegen de lat tikken en zo een openingstreffer tegenhouden.

Oranje leek wakker te zijn geschud en zocht meerdere malen de weg via een counter naar voren. Na een half uur liet Cody Gakpo zich van zijn mindere kant zien, door in het strafschopgebied van Schotland met een schwalbe naar de grond te gaan. Lang leek het zo op een ruststand zonder doelpunten af te steven. Maar dan was daar ineens Tijjani Reijnders die besloot uit te halen. De middenvelder schoot prachtig raak en tekende zo niet alleen voor de openingstreffer, maar ook voor zijn eerste doelpunt in Oranje.

Na rust was Schotland direct gevaarlijk via Scott McTominay, die na wegdraaien in het strafschopgebied zijn inzet door Reijnders zag worden gestopt. Enkele minuten later was het de beurt aan Memphis Depay, die op Angus Gunn schoot. Na ruim een uur spelen waren de Schotten wederom dicht bij de gelijkmaker. Na knullig balverlies van Mats Wieffer kwam de bal bij Lawrence Shankland terecht. De topschutter zag zijn inzet op de lat eindigden en zo kwam Oranje met de schrik vrij. In de 72e minuut was daar het moment voor Wijnaldum. De middenvelder wist op aangeven van Cody Gakpo raak te koppen en de voorsprong voor Oranje te verdubbelen. Een mooi moment bij de rentree van de 91-voudig international.

In de slotfase was het de beurt aan de invallers. Na een hoekschop van Joey Veerman zorgde Wout Weghorst in de 84e minuut voor de 3-0, waarna Donyell Malen twee minuten later raak schoot. De spits ronde een fraaie steekpass van Reijnders af en zette zo de uiteindelijke eindstand van 4-0 op het scorebord.