Nieuws

Zo deed het Nederlands elftal het in het verleden tegen Duitsland

Zo deed het Nederlands elftal het in het verleden tegen Duitsland

20 maart - 08:43 Laatste update: 26 maart - 16:30

Het Nederlands elftal oefent dinsdagavond tegen Duitsland en treft Die Mannschaft daarmee voor de 46ste keer. De twee landen oefenden al maar liefst 31 keer tegen elkaar, maar kwamen elkaar ook tegen op de grote eindtoernooien. VoetbalNieuws duikt in het verleden en kijkt hoe het Oranje afging tegen Duitsland.

Zo verliepen de wedstrijden tussen Nederland en Duitsland

Zoals eerder gezegd speelden Nederland en Duitsland al 45 keer tegen elkaar. Van al die wedstrijden won Nederland twaalf keer, terwijl Duitsland zestien keer aan het langste eind trok. Zeventien maal werd er gelijkgespeeld tussen de twee grootmachten in het voetbal.

Nederland en Duitsland troffen elkaar drie keer op een WK-eindronde. Twee keer wist Duitsland te winnen, waaronder de WK-finale van 1974. Een benutte strafschop van Johan Neeskens was destijds niet voldoende en West-Duitsland wist met 2-1 te winnen. In 1978 werd het gelijk tussen de twee landen op het WK. Ook toen haalde Oranje de finale, maar was Argentinië te sterk. In 1990 won Duitsland met 2-1 op het WK.

Op het EK haalde Oranje (enigszins) revanche op West-Duitsland. In 1988 werd de rivaal met 2-1 verslagen door een late treffer van Marco van Basten. Oranje wist in dat jaar het EK te winnen door in de finale met de Sovjet-Unie af te rekenen. 

De laatste vijf interlands spreken in het voordeel van Oranje: twee keer won Nederland, Duitsland wist één keer te winnen en er werd twee keer gelijkgespeeld.

2018: Nederland - Duitsland 3-0
          Duitsland - Nederland 2-2
2019: Nederland - Duitsland 2-3
2019: Duitsland - Nederland 2-4
2022: Nederland - Duitsland 1-1