Nieuws

Achter de schermen bij Ajax: hierom vertrok Maurits Hendriks snel uit Amsterdam

Achter de schermen bij Ajax: hierom vertrok Maurits Hendriks snel uit Amsterdam

9 maart - 10:20

Na slechts anderhalf jaar is Maurits Hendriks alweer vertrokken uit de directie van Ajax. Zijn rol als Chief Sports Officer werd met scepsis ontvangen door bestuurders, die twijfelden aan zijn expertise in het voetbal, zo schrijft het Algemeen Dagblad in een uitgebreide analyse. VoetbalNieuws.nl zet voor je op een rij waarom Hendriks zo relatief snel vertrok uit de Arena.

Hendriks, bekend als voormalig bondscoach van het Nederlands en Spaans hockeyteam en als technisch directeur van het NOC*NSF, werd aangesteld om de jeugdopleiding van Ajax te hervormen en een betere structuur te creëren. Zijn komst viel samen met onrust achter de schermen bij Ajax. Technisch directeur Marc Overmars vertrok wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag en er waren spanningen rond algemeen directeur Edwin van der Sar, die als besluiteloos werd beschouwd.

Wat waren de taken van Maurits Hendriks bij Ajax?

'In die situatie kan Hendriks verbetering brengen, is het idee van de toezichthouders', schrijft het AD. 'Hendriks moet een voornaam deel van de door Overmars verzaakte taken overnemen en Ajax mindere afhankelijk maken van enkele personen. Hij moet zorgen voor een cultuuromslag, waarbij Ajax Vrouwen uitgroeit tot volwaardig onderdeel van de club, en een topsportklimaat creëren met een betere aansluiting tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. Daarnaast kan hij met zijn bestuurlijke ervaring als klankbord fungeren in de directie en niet-voetbalgerelateerde taken van Van der Sar overnemen.'

Hendriks zou zich bewust zijn geweest van het afbreukrisico van zijn rol en ging pas na maandenlange gesprekken akkoord met zijn aanstelling. Echter, interne spanningen binnen de directie en de rvc zorgden voor en instabiele omgeving. Er ontstond onvrede over zijn aanpak, vooral met betrekking tot de jeugdopleiding.

Waarom vertrok Maurits Hendriks bij Ajax?

Hendriks' plannen om die te hervormen en een cultuuromslag te bewerkstelligen, werden met argwaan ontvangen. Er waren zorgen dat voetbal niet de prioriteit kreeg boven andere sporten, gezien zijn achtergrond in het hockey. Om die reden werd ook de benoeming van Casimir Westerveld als hoofd ontwikkeling betwist door de clubleden.

Hendriks' positie werd verder gecompliceerd door nieuwe leden in de bestuursraad, die kritischer waren en zijn beslissingen in twijfel trokken. Uiteindelijk leidden de tegenvallende prestaties van Ajax, interne strubbelingen en kritiek op zijn functioneren ertoe dat Hendriks voortijdig vertrok. Zijn contract werd ontbonden, en de club verwelkomde Alex Kroes als zijn opvolger.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!