Nieuws

CL-plek en beoogde Engeland-spits: dit moet je weten van Ajax-opponent Aston Villa

CL-plek en beoogde Engeland-spits: dit moet je weten van Ajax-opponent Aston Villa

14 maart - 11:20 Laatste update: 11:20

Ajax wacht donderdagavond een moeilijke opgave in de achtste finales van de Conference League. De Amsterdammers reizen voor de terugwedstrijd af naar Birmingham en doen dat met het 0-0 gelijkspel nog in het achterhoofd. VoetbalNieuws.nl zet alles over Aston Villa wat je voorafgaand aan de return moet weten voor je op een rij.

Clubinformatie

Naam: Aston Villa
Stadion: Villa Park (42.657)
Trainer: Unai Emery
Bijnaam: The Villains

Champions League-plaats in Engeland en Europese run

Bij Aston Villa waren ze afgelopen seizoen tevreden met de zevende plaats in de Premier League, maar dit seizoen gaat het de club nóg meer voor de wind. The Villains staan op dit moment op de vierde plaats in de competitie en die plek geeft aan het eind van het seizoen recht op een direct Champions League-ticket. Tottenham Hotspur is de achtervolger van Villa. De achterstand bedraagt momenteel twee punten, maar Spurs heeft één wedstrijd minder gespeeld.

Het was tot dit seizoen weer even geleden dat Villa in Europees verband in actie kwam. De laatste keer dateert uit het seizoen 2010/11, waarin de club uitkwam in de Europa League. De Conference League is het toneel waar de club uit Birmingham zich nu in bevinden. Villa eindigde als winnaar in een groep met Legia Warschau, Zrinjski Mostar en AZ.

We kennen het Villa van dit seizoen nog uit de Europese wedstrijden tegen AZ. Het eerste duel in Alkmaar eindigde in een afgetekende 1-4 zege, door goals van Leon Bailey, Youri Tielemans, Ollie Watkins en John McGinn. Op Villa Park ging het twee weken later wat moeizamer voor de Engelsen. Het duurde tot in de slotfase voordat Ollie Watkins de 2-1 op het bord zette tegen AZ.

Ajax-tegenstander Aston Villa tegen AZ in de Conference League
Ollie Watkins in duel met Riechedly Bazoer tijdens het Conference League-duel op Villa Park

Huidige vorm

Gezien de ranglijst maakt Aston Villa dus een prima seizoen door. 2024 was de club tot nu toe goed gezind en de resultaten logen er niet om. Sheffield United werd tijdens de uitwedstrijd met 0-5 verslagen en ook Nottingham Forrest en Luton Town kregen meer dan drie doelpunten om de oren van The Villains. Wel werden zij in het FA Cup toernooi uitgeschakeld door Chelsea.

Aston Villa blijkt sowieso moeite te hebben met grotere tegenstanders, want net als afgelopen weekend gaat het telkens mis. Concurrent Tottenham Hotspur was toen met 0-4 de baas op Villa Park en de manschappen van Emery kregen wederom een rode kaart te verwerken. Ook tegen Manchester United, Newcastle United en dus Chelsea werd verloren. 

De resultaten van Aston Villa in 2024:

Middlesbrough - Aston Villa (0-1)
Everton - Aston Villa (0-0)
Chelsea - Astong Villa (0-0)
Aston Villa - Newcastle United (1-3)
Sheffield United - Aston Villa (0-5)
Aston Villa - Chelsea (1-3)
Aston Villa - Manchester United (1-2)
Fulham - Aston Villa (1-2)
Aston Villa - Nottingham Forest (4-2)
Luton Town - Aston Villa (2-3)
Ajax - Aston Villa (0-0)
Aston Villa - Tottenham Hotspur (0-4)

Spelers om in de gaten te houden

Ollie Watkins
Dé absolute man in vorm van Aston Villa is Watkins. In de 39 wedstrijden die hij dit seizoen in actie kwam, maakte hij 21 goals en gaf hij tien assists. Met name in 2024 is Watkins op dreef. In de twaalf wedstrijden die hij met de club in actie kwam, vond hij zeven keer het net. Mede door die prestatie kon hij rekenen op mooie teksten. "Dit seizoen lijkt hij de meest verbeterde speler van de Premier League. Met nog elf wedstrijden te gaan wist hij al zestien keer te scoren. Dit is nu al het seizoen van zijn leven", aldus voormalig Engels topspits Alan Shearer, die voor een basisplaats voor Watkins bij Engeland pleit.

Douglas Luiz
Naast Watkins kan Villa ook wekelijks rekenen op Luiz. De 25-jarige Braziliaanse controleur kwam tot nu toe in alle Premier League-wedstrijden in actie. Naast dat hij het spel kan verdelen en ook defensief zijn mannetje staat, is hij ook in aanvallend opzicht belangrijk voor The Villains. Luiz kwam al negen keer tot scoren en gaf vijf assists. Dat komt ook mede doordat hij de strafschoppen neemt. 

Meer weten van Luiz en Aston Villa? Lees dan het interview dat voormalig Villa-speler Ron Vlaar onlangs aan VoetbalNieuws.nl gaf. In dat gesprek vertelde Vlaar onder meer waarom hij zo gecharmeerd is van Luiz.