Nieuws

Wijnaldum terug: deze spelers waren actief buiten Europa als Oranje-international

Wijnaldum terug: deze spelers waren actief buiten Europa als Oranje-international

1 maart - 14:10 Laatste update: 22 maart - 19:45

Georginio Wijnaldum is terug bij Nederlands elftal. Hij speelde zijn laatste interland tijdens de troostfinale van de Nations League in 2023 en stond tegen Schotland weer in de basis van Oranje. Tegenwoordig is hij speler bij Al-Ittfaq in de Saudi Pro League. Speelde een speler met een club buiten Europa al eens voor Oranje? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Slechts drie keer eerder speelde er een Nederlands elftal-speler met een club buiten Europa in Oranje. In 2022 gebeurde het voor het laatst, maar de primeur was in 1980. Wijnaldum staat nu in een exclusief rijtje. Nederland oefent vrijdagavond tegen Schotland, met Wijnaldum dus in de basis.

Welke spelers met clubs buiten Europa speelde voor het Nederlands elftal?

Ruud Krol (Vancouver Whitecaps)

Van 1968 tot 1980 speelde Krol voor Ajax, maar na het seizoen 1979/1980 maakt hij de stap richting Noord-Amerika. In de North American Soccer League gaat hij voetballen voor de Vancouver Whitecaps. Daar zou hij slechts tot veertien duels voor de club komen, maar tijdens zijn verblijf in Canada komt Krol wel in actie voor het Nederlands elftal. Op het EK 1980 beleeft Nederland een enorme teleurstelling door uitschakeling in de groepsfase, maar de verdediger is de eerste Oranje international ooit met een club buiten Europa die in actie komt voor het Nederlands elftal.

Wesley Sneijder (Al-Gharafa)

Aan het einde van de carrière van Sneijder tekende hij in Qatar. Na een korte periode in de Ligue 1 bij OSG Nice besloot hij richting Al-Gharafa te trekken. Hij kwam in 29 duels tot achttien treffers en zes assists, maar kwam ook tot meer duels in Oranje. Uiteindelijk stokte de teller van interlands van Sneijder op 134, maar zijn laatste interland speelde hij als speler van de Qatarese-club. In een oefenduel tegen Peru was Sneijder aanvoerder en speelde hij iets meer dan een uur, waarna hij afzwaaide als international. De middenvelder is nog altijd recordinternational.

Vincent Janssen (Monterrey CF)

In juli 2019 tekende Janssen een contract van vijf seizoen in Mexico bij Monterrey. Na een mislukt avontuur bij Tottenham Hotspur zocht de spits zijn heil in Midden-Amerika. Bij Monterrey leefde de oud-AZ'er geheel op en na vijf jaar afwezigheid werd Janssen in 2022 weer opgeroepen voor het Nederlands elftal. Op 1 juli 2022 maakte hij een transfer naar Royal Antwerp FC, maar kort ervoor speelde hij in de Nations League. Daarmee werd hij de derde speler in de geschiedenis van Nederland die actief was bij een club buiten Europa om te spelen in Oranje.