Nieuws

Met deze spelregels experimenteert Ajax dit paasweekend tijdens de Future Cup

Met deze spelregels experimenteert Ajax dit paasweekend tijdens de Future Cup

28 februari - 09:55 Laatste update: 30 maart - 11:40

Het is eind maart en daarom is het tijd voor de Future Cup. Bij veel van dit soort jeugdtoernooien worden nieuwe spelregels getest, zo ook bij dit toernooi. VoetbalNieuws.nl vertelt je met welke spelregels op de Future Cup wordt geëxperimenteerd.

In het paasweekend staat de twaalfde editie van het prestigieuze jeugdtoernooi van Ajax op het programma. Er wordt dit jaar voor het eerst getest met nieuwe spelregels. "De nieuw te hanteren spelregels worden ondersteund door de International Football Association Board (IFAB) en de KNVB", aldus Casimir Westerveld, hoofd ontwikkeling van Ajax. "Ze moeten ervoor zorgen dat het spel onder meer attractiever en eerlijker wordt. Twee aspecten die we uiteraard nastreven. Dit internationale toptoernooi is een perfect moment om te laten zien waar wij als club voor staan."

Zuivere speeltijd

Één van de regels waarmee geëxperimenteerd wordt, is die van zuivere speeltijd. Al jaren wordt hierom geroepen in de voetbalwereld. Het is niet voor het eerst dat met zuivere speeltijd geëxperimenteerd wordt. Tijdens de Future Cup zullen de duels twee keer twintig minuten duren. De tijd wordt stilgelegd als ook het spel stilligt. Met deze regel hopen de IFAB en de KNVB tijdrekken tegen te gaan.

Zelfpass

Om het spel verder te versnellen zal bij de Future Cup gebruik worden gemaakt van de zelfpass. Bij het hervatten van het spel bij een vrije trap is het met deze regel niet verplicht om de bal naar een andere speler te passen. De speler mag ook zelf dribbelen, zodra de bal stilligt. Dit geldt ook bij inworpen en corners.

Tijdstraffen

Tot voor kort ging er een gerucht over de introductie van een blauwe kaart. Dat hield in dat een speler voor een korte periode naar de zijkant moest bij een overtreding. Iets soortgelijks vindt nu plaats bij de Future Cup. Op het moment dat een speler een gele kaart krijgt, moet hij vier minuten het veld verlaten. Bij een tweede gele kaart of een rode kaart blijft de regel dat de speler het veld definitief moet verlaten van kracht.

Vliegende wissel

De laatste nieuwe spelregel is de vliegende wissel. Dat betekent dat niet alleen gewisseld mag worden wanneer het spel stilligt. Als een wissel plaatsvindt bij de middenlijn aan de kant van de dug-out, dan gaat het spel gewoon door. Wel mag een team maximaal één wissel per keer doen. Ook nieuw is dat teams mogen doorwisselen, daarmee zijn zij dus niet meer beperkt tot vijf wissels per wedstrijd.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!