Ajax wint weer niet en moet door late gelijkmaker van NEC genoegen nemen met punt

18 februari - 16:29 Laatste update: 16:32

Het is Ajax zondagmiddag weer niet gelukt om de volle buit van drie punten te pakken. In eigen huis bleef het door een late gelijkmaker van NEC steken op een 2-2 gelijkspel. De Amsterdammers weten zo voor de derde keer op rij niet te winnen in de Eredivisie en zien de achterstand op nummer vier AZ groeien. Volgende week staat er voor Ajax een bezoek aan Alkmaar op het programma.

Jonh van ’t Schip moest door de afwezigheid van Steven Bergwijn en Steven Berghuis flink puzzelen met in opstelling. De Ajax-trainer koos voor Krystian Hlynsson en basisdebutant Jaydon Banel op de flanken, wat betekende dat Kenneth Taylor op de nummer tien positie begon. Ajax ging voortvarend van start in de Johan Cruijff ArenA en kwam in de zevende minuut al op voorsprong. Banel schoot de bal via het lichaam van Brian Brobbey tegen de touwen en bezorgde de Amsterdammers zo een droomstart. De goal zou later nog op naam van Brobbey komen. Pech voor de basisdebutant dus.

Na de openingstreffer was het NEC dat meer aandrong. Via oud-Ajacied Sontje Hansen werden de bezoekers twee keer erg gevaarlijk, maar door een goed keepende Diant Ramaj kon Ajax de voorsprong vasthouden tot de rust. Beide ploegen kwamen sterk uit de kleedkamers, maar verzuimde om te scoren. Na een uur spelen moest Banel het veld geblesseerd verlaten en werd vervangen door Carlos Forbs. Even later was daar dan toch de gelijkmaker voor NEC. Na een harde voorzet van Tjaronn Chery gleed Jorrel Hato de bal achter zijn eigen doelman. Zo moest Ajax weer aan de bak.

Tien minuten voor het eindsignaal was daar invaller Forbs met de 2-1. De aanvaller verschalkte na een pass van Brobbey doelman Cillessen en zette de Amsterdammer zo weer op een voorsprong. Een kwartier voor tijd kwam Lasse Schöne binnen de lijnen bij NEC. De oud-uitblinker van Ajax greep met zijn invalbeurt het record voor buitenlandse speler met de meeste wedstrijden in de Eredivisie. De Deen was in de 88e minuut nog dicht bij de gelijkmaker, maar zijn een vrije trap van zo'n dertig meter via Diant Ramaj op de lat eindigen.

Met een blessuretijd van maar liefst zeven minuten viel er nog wat te halen voor NEC. In de vijfde minuut was het Rober González dat nog voor de gelijkmaker wist te zorgen. Na een minutenlange VAR-check werd het doelpunt dan toch goedgekeurd en bleef Ajax steken op een gelijkspel. Hierdoor ziet het concurrent AZ, tegenstander van volgende week, uitlopen naar een gat van drie punten. Ajax staat zo na 22 wedstrijden met 36 punten op plek vier van de Eredivisie.