Feyenoord treft Mourinho-loos AS Roma: zo pakt diens opvolger De Rossi het nu aan

Hoe het elftal van AS Roma is veranderd sinds het vertrek van José Mourinho
15 februari om 11:00
Laatste update: 14 februari om 12:30

Feyenoord neemt het in de tussenronde van de Europa League met AS Roma op tegen een oude bekende. De Rotterdammers speelden ook in de twee voorgaande seizoenen tegen I Giallorossi, maar er is één drastisch ding veranderd in de Italiaanse hoofdstad. Niet José Mourinho, maar Daniele De Rossi staat nu voor de groep. VoetbalNieuws.nl legt je uit wat de Italiaanse oefenmeester sinds zijn komst heeft veranderd.

De Rossi hanteert andere speelstijl met enkele nieuwkomers

Verdediging
Het Roma dat Feyenoord onder Mourinho trof kwam een stuk anders voor de dag dan het elftal dat De Rossi nu wekelijks het veld in stuurt. In zowel de Conference League-finale van 2022 als het tweeluik van een jaar later speelden de Romeinen in een soort 3-4-3 formatie waarbij de buitenste middenvelders heel de flanken bestreken. Dat waren destijds Leonardo Spinazolla, Nicola Zalewski en Rick Karsdorp, waarvan er logischerwijs steeds maar twee speelden. Met het centrale driemansblok hadden de Rotterdamse spitsen een hoop moeite. Door het systeem waar De Rossi nu mee speelt lijkt Santiago Gimenez, indien fit, in bepaalde gevallen wat meer ruimte te kunnen krijgen.

De Rossi laat Roma sinds zijn komst in een 4-3-3 formatie spelen. Ook deze oefenmeester maakt gebruik van aanvallend ingestelde backs. Karsdorp heeft een basisplaats bemachtigd, maar zowel Zalewski als Spinazolla lijken het met een plek op de bank te moeten doen. Nieuwkomer Angelino is de linksback in de Italiaanse hoofdstad en ook centraal in de verdediging is er het nodige op de schop gegooid. Nederlander Dean Huijsen of Diego Llorente vormt samen met Gianluca Mancini, de plaaggeest van Gimenez, het centrale duo. Voor Huijsen hoeft Feyenoord in ieder geval niet bang te zijn, hij is niet ingeschreven voor de Europa League. Chris Smallig heeft de groepstraining weer hervat en zou wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen in Rotterdam.

Middenveld
Op het middenveld waarmee Roma onder Mourinho speelde, stonden vaak twee wat meer defensief ingestelde spelers in het veld. Dat is onder De Rossi ook het geval. Zomeraankoop Leandro Paredes speelt samen met oudgediende Bryan Cristante en ook Edoardo Bove kan daar spelen, maar De Rossi heeft plaatsgemaakt voor een andere speler die ze bij Feyenoord maar al te goed kennen. Lorenzo Pellegrini staat normaal gesproken weer als nummer tien op het veld. De Italiaan miste een klein jaar geleden nog een strafschop in De Kuip. 

Aanval
De Romeinse aanval waar Feyenoord in het verleden mee te maken kreeg is ook deels veranderd. Onder Mourinho was het vaak Tammy Abraham die als diepe spits fungeerde met daar achter twee aanvallers die allebei een vrije rol kregen. Dat waren spelers als Paulo Dybala, Pellegrini en Stephan El Sharaawy.

Onder De Rossi spelen de buitenspelers iets meer aan de buitenkant dan onder Mourinho, maar ook zij trekken wat naar binnen als één van de backs op komt stomen. El Sharaawy en Dybala zijn de laatste weken zeker van hun basisplaats op de flanken. In de punt van de aanval is niet meer Abraham actief, maar een andere roemruchte spits. Romelo Lukaku is de man die het eindstation moet zijn van de Romeinse aanvallen.

De resultaten onder De Rossi

Op 16 januari 2024 werd Mourinho de laan uitgestuurd bij AS Roma, na een 3-1 nederlaag tegen AC Milan in de Coppa Italia. Op dat moment stond de club ook negende op de ranglijst in de Serie A. Sinds het ontslag van The Special One doet Roma het wel een stuk beter. De club won drie van de laatste vier wedstrijden in de Serie A tegen respectievelijk Hellas Verona (2-1), Salernitana (1-2) en Cagliari (4-0). Afgelopen weekend werd er met 4-2 verloren van koploper Internazionale. Sinds het vertrek van Mourinho is Roma nu met drie plekken gestegen op de Italiaanse ranglijst.