Nieuws

Dit heeft ECV-directeur De Jong te zeggen over de toekomst van doellijntechnologie

Dit heeft ECV-directeur De Jong te zeggen over de toekomst van doellijntechnologie

12 februari - 18:41 Laatste update: 18:48

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, heeft zich uitgelaten over de toekomst van doellijntechnologie in de competitie. Het ontbreken van de juiste manier in de competitie bleek na SC Heerenveen – Ajax een groot probleem. VoetbalNieuws zet de uitspraken van De Jong op een rij.

Tijdens het bezoek van Ajax aan Friesland leken de Amsterdammers diep in de blessuretijd van de tweede helft nog de gelijkmaker te maken. Echter kon er niet met zekerheid worden vastgesteld of de bal in zijn geheel over de doellijn van Micky van der Hart was geweest. Zo ging Ajax zonder punten weg uit Heerenveen. De roep om de juiste doellijntechnologie was daarna groter dan ooit.

ECV over doellijntechnologie

"We zullen het zéker agenderen voor het volgende technisch directeuren-overleg", geeft De Jong een dag later aan in gesprek met De Telegraaf. In overleg met de KNVB en clubs uit de Eredivisie werd ooit gezamenlijk besloten dat doellijntechnologie niet werd aangeschaft, omdat het 'te prijzig is voor twee of drie momenten per seizoen'. "Daar hebben we eerst nee tegen gezegd, maar vinden we dat nog steeds een goede beslissing? Natuurlijk moeten we elkaar dat voorhouden", aldus De Jong. "Al zou het best kunnen zijn dat de uitkomst dan hetzelfde is als voorheen, indien naar het kostenplaatje wordt gekeken", klinkt het verder.

Naar verluidt kost het gebruik van het Hawk Eye-systeem jaarlijks een bedrag van vijf miljoen euro. Een bedrag dat De Jong niet kan verifiëren.  "Maar dat bedrag moet uiteindelijk worden opgehoest door de clubs. Om die reden hebben we nog niet zo lang geleden voor de eenvoudigere oplossing gekozen." De directeur geeft aan dat het in het geval van de wedstrijd in Heerenveen gaat om 'extremere variant dan wanneer dit voorvalt bij een 4-0 of 0-4 stand'.

Wanneer wordt er wel doellijntechnologie gebruikt?

Bij de finale van de KNVB Beker en de strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt er wel gebruik gemaakt van het Hawk Eye-systeem. 

In een nieuwe aflevering van TITELSTRIJD werd het moment ook besproken

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!