Ivoorkust wint Afrika Cup 2024 dankzij Haller: Nigeria wordt met 1-2 verslagen

11 februari - 23:00 Laatste update: 23:00

Ivoorkust mag zich de trotse winnaar van de Afrika Cup 2024 noemen. Na de groepsfase zag het er naar uit dat het thuisland uitgeschakeld was, maar door een wonder ging Les Éléphants toch nog door. Dankzij Sébastien Haller werd Nigeria met 1-2 verslagen en dus blijft de beker in het organiserende land.

In de beginfase pakte thuisland Ivoorkust meteen het initiatief. Sébastien Haller kreeg de eerste kans van de wedstrijd. Binnen zes minuten had hij al de kans om Ivoorkust op 0-1 te zetten, maar de indraaiende voorzet viel net niet goed genoeg op zijn voet. Ondanks de dominantie van Ivoorkust greep Nigeria toch de voorsprong. Na veertig minuten kopte aanvoerder William Troost-Ekong raak uit een corner. Het was de eerste keer dat The Super Eagles in de aanval waren, maar het leverde wel iets op.

De voorsprong van Nigeria kwam in de 38ste minuut en dus ging het land ook met de leiding de rust in. Na rust greep Ivoorkust wel meteen weer het initiatief. Simon Adingra gaf een goede voorzet waarna een scrimmage voor de goal ontstond. Van dichtbij kon Max Gradel van Les Éléphants schieten, maar de bal werd dusdanig voor de doellijn geblokt dat keeper Stanley Nwabali de bal makkelijk kon oppakken.

Toch kreeg Ivoorkust het na 62 minuten voor elkaar om naast Nigeria te komen. Wederom viel de goal uit een hoekschop. Simon Adingra bracht de bal voor en keeper Stanley Nwabali schatte de bal niet geheel goed in. Bij de tweede paal kon Franck Kessié vervolgens helemaal vrij inkoppen en zijn kopbal was niet te stoppen. De middenvelder beloonde daarmee het thuisland wat al de gehele wedstrijd op zoek is naar de doelpunten. Sébastien Haller wilde vervolgens met een omhaal de 1-2 op het scorebord zetten, maar zijn poging ging net naast.

Sébastien Haller was tijdens de wedstrijd al vaak dichtbij, maar na 81 minuten bracht hij Ivoorkust in extase. Na wederom een goede actie langs de zijkant van Simon Adingra kwam de oud-spits van Ajax voor zijn man en tikte op schitterende wijze de 1-2 achter Nwabali. Daarna zocht Nigeria nog naar de gelijkmaker, maar tot echt grote kansen kwamen The Super Eagles niet. Na de zeven minuten durende blessuretijd kon het volksfeest losbarsten en kon Ivoorkust de derde Afrika Cup of Nations trofee in ontvangst nemen.