Feyenoord dankt scorende verdedigers en is Sparta de baas in Rotterdamse derby

11 februari - 21:55 Laatste update: 21:57

Feyenoord was zondagavond de baas over Sparta en kroonde zich zo tot winnaar  van de Rotterdamse stadsderby. De thuisploeg was met 2-0 de sterkste en profiteerde van het puntenverlies van AZ en Feyenoord. Na 21 wedstrijden staat Feyenoord op 49 punten, waardoor de voorsprong op achtervolger FC Twente vijf punten blijft. Het gat met de nummers vier en vijf bedraagt na de overwinning dertien en veertien punten.

Met een flink aangepaste basisopstelling gingen Slot en zijn mannen op jacht naar een overwinning op stadgenoot Sparta. Na het gelijkspel van AZ en de nederlaag van Ajax, kon Feyenoord die concurrenten nog verder achter zich laten. Het spektakel spatte er niet vanaf in De Kuip. Pas na ongeveer een half uur spelen kwam de stadsderby langzaam op gang. Het opvallendste moment was rond Timon Wellenreuther. De sluitpost werd na een kansje van Sparta gehinderd door Charles-Andreas Brym waardoor hij moest inhouden met het weggooien van de bal. Zo kwam de Duitser met twee passen buiten het strafschopgebied en kreeg het een ongevaarlijke vrije trap tegen. Tot een echt grote kans in de eerste helft kwam het verder niet. Wel stond de teller voor Feyenoord na 45 minuten op vijf hoekschoppen, elk zonder resultaat.

Direct na rust leek Igor Paixão dicht bij de openingstreffer, maar zag zijn kopbal naast het doel van Nick Olij vliegen. In de 51e minuut probeerde Yankuba Minteh het maar eens. De aanvaller zag zijn inzet over het Sparta-doel vliegen, maar de bal raakte wel tegenstander Django Warmerdam. De VAR keek er naar en bevestigde een strafschop voor Feyenoord. Door de afwezigheid van Santiago Gimenez ging Dávid Hancko achter de bal staan en verzuimde niet. Zo was de ban in De Kuip gebroken.

Vijf minuten na de openingstreffer was het wederom raak via een verdediger. Dit keer werkte Lutsharel Geertruida een puike voorzet van invaller Luka Ivanusec binnen en zette zijn ploeg zo op een bredere voorsprong. De stadsderby leek zo te zijn beslist. Tien minuten voor tijd leek Feyenoord nog de 3-0 te maken, toen Mats Wieffer uit een hoekschop de bal hard binnenschoot. Echter keurde de VAR het doelpunt af wegens hands. In de 88e minuut was Brym nog dichtbij een aansluitingstreffer, maar zag de bal door Hancko van de lijn worden gehaald.