Ajax verslikt zich in bezoek aan Heerenveen en maakt geen gebruik van misstap AZ

11 februari - 16:27 Laatste update: 16:31
4

Het is Ajax niet zondagmiddag niet gelukt om te profiteren van de eerdere misstap van AZ. De Amsterdammers kwamen tijdens het bezoek aan Heerenveen in rap tempo op een 3-0 achterstand. In de tweede helft leek er nog een comeback in de maak voor Ajax, maar zag uiteindelijk de eindstand van 3-2 op het scorebord staan. Zo blijft Ajax met 35 punten op plek vijf staan en zit het de concurrent uit Alkmaar zelfs een puntje uitlopen na het gelijkspel tegen Almere City.

Met Carlos Forbs en Borna Sosa in de basis ging Ajax in Friesland op jacht naar plek vier. Na het puntenverlies van AZ een dag eerder, lag die voor het grijpen. Echter was het SC Heerenveen dat al vroeg de score opende. Al na tien minuten kwam de thuisploeg via Pelle van Amersfoort op 1-0. De aanvaller gaf Josip Sutalo het nakijken en kopte zo raak. Tien minuten later was Thom Haye vanuit een vrije trap al dichtbij de 2-0, maar zag zijn inzet op de lat belanden. Een minuut later was dit ook voor Ajax het geval, dat via Brian Brobbey het aluminium raakte.

Met kansen over en weer was het wachten op de tweede treffer van de middag in Heerenveen. In de 38e minuut was het raak voor de thuisploeg. Osame Sahraoui zag zijn inzet eerst gekeerd worden, maar kon de rebound vervolgens alsnog binnenschieten. Zo gingen de Friezen, waar Micky van der Hart enkele keren al goud waard was, met een 2-0 voorsprong aan de thee.

Na rust bracht John van ’t Schip zomeraankoop Chuba Akpom binnen de lijnen, die Carlos Forb verving. Toch was het één minuut na rust Heerenveen weer met een doelpunt. Via een tweede treffer van Van Amersfoort zette het de stand van 3-0 op het scorebord. Vijf minuten later kwam Ajax met behulp van Pawel Bochniewicz op 3-1. De verdediger van Heerenveen wilde een pass van Brobbey op Akpom onderscheppen, maar zag de bal in zijn eigen doel belanden. Het doelpunt bracht weer leven bij Ajax. De Amsterdammers waren enkele keren dicht bij de aansluitingstreffer, maar kwam niet tot scoren. Een kwartier voor tijd was het dan wel raak. Akpom nam de rol van supersub weer op zich en schoot zijn ploeg na een voorzet van Tristan Gooijer op 3-2. Zo leek er nog een ware comeback voor Ajax in de maak.

In de absolute slotfase van de blessure tijd, in 90+6e minuut, leek Ajax dan toch nog de gelijkmaker te maken. Na een laatste hoekschop valt de bal nog goed bij Ajax, maar was het de vraag of de bal via Sven van Beek wél of niet over de doellijn was gegaan. Na een lange VAR-check kwam daar dan toch het oordeel dat het geen doelpunt, maar een ingooi was. Spanning alom voor Ajax, dat uiteindelijk met lege handen achter bleef.