Nieuws

Afrika Cup-finale op komst: deze spelers met een Eredivisie-verleden zijn aanwezig

Afrika Cup-finale op komst: deze spelers met een Eredivisie-verleden zijn aanwezig

10 februari - 16:24 Laatste update: 15:30

Zondagavond staat de finale van de Afrika Cup op het programma. Nigeria treft daarin gastland Ivoorkust. Menig topspeler zal in actie gaan komen en ook vanuit Nederland zal er genoeg interesse zijn. VoetbalNieuws zet alle spelers met een Eredivisie-verleden voor je op een rij.

Zondag om 21.00 uur is het nationale stadion van Ivoorkust ofwel het Ebimpé stadium het decor voor de finale van de Afrika Cup. Voor ongeveer 60.000 toeschouwers zullen beide landen gaan strijden om de titel en in totaal zijn er zes spelers met een Eredivisie-verleden die in actie kunnen gaan komen.

Sébastien Haller, Ivoorkust

Haller is een speler die de Nederlandse velden door en door kent. De aanvaller speelde jaren voor FC Utrecht en wist in dienst van Ajax tweemaal landskampioen te worden. Daarnaast werd de spits één van de smaakmakers in het succesvol verlopen seizoen met de Amsterdammers in de Champions League door in 2021/22 elf doelpunten in dat toernooi te maken. In datzelfde seizoen werd Haller topscorer van de Eredivisie met 21 doelpunten.

William Troost-Ekong, Nigeria

Een speler die ook voor het Nederlands elftal uit had kunnen komen is Troost-Ekong. De verdediger werd geboren in Haarlem, maar speelde in zijn jeugd voor onder meer Tottenham Hotspur. Na jaren te hebben gespeeld voor onder andere FC Groningen en FC Dordrecht begon een tour over de Europese velden. Onder meer KAA Gent, Udinese en Watford passeerden de revue voor de verdediger die in totaal al 64 interlands voor Nigeria speelde.

Ibrahim Sangaré, Ivoorkust

Tot afgelopen zomer speelde Sangaré nog in de Eredivisie. PSV was de club die hem enkele jaren geleden overnam van Toulouse en niet zonder succes. In Eindhoven groeide de berensterke middenvelder uit tot een belangrijke steunpilaar en het vertrek kwam ook hard aan in Eindhoven. Bij PSV wist de Ivoriaan tweemaal de KNVB Beker te winnen en driemaal de Johan Cruijff Schaal voordat hij afgelopen zomer naar Nottingham Forest vertrok.

Calvin Bassey, Nigeria

Bassey streek in de zomer van 2022 neer in Amsterdam. Zijn huwelijk met Ajax werd echter geen gelukkige en de verdediger wist nooit goed te aarden in het kwakkelende team van Alfred Schreuder. Mede door tegenvallende resultaten vertrok de Nigeriaan in de zomer al weer voor een avontuur bij Fulham FC waar hij wel weer veelvuldig aan spelen toe komt.

Kenneth Omeruo, Nigeria

Een naam die je wellicht niet had verwacht, is die van Kenneth Omeruo. De verdediger speelde in een ver verleden voor ADO Den Haag en kwam destijds in 2012 tot 38 optredens voor de club. De ploeg uit de hofstad huurde hem destijds van Chelsea, maar na een jaar was het weer gedaan. Tot 2019 bleef Omeruo in dienst van de Engelse topclub waarna hij werd verkocht aan CD Leganés.

Ahmed Musa, Nigeria

Een gewaardeerde kracht in de selectie van Nigeria is de naam van Ahmed Musa. De 31-jarige aanvaller speelde in totaal 108 interlands, maar kwam dit toernooi nog niet in actie voor zijn land. Zijn eerste avontuur in Europa was voor VVV Venlo en dat ging niet zonder succes. Musa groeide uit tot een steunpilaar en werd na twee jaar voor vijf miljoen euro verkocht aan CSKA Moskou dat hem later voor 19.5 miljoen euro verkocht aan Leicester City.